Доступність посилання

ТОП новини

Позов у Нью-Йорку: працівники судяться з працедавцями


Нью-Йорк – Працівники низки великих міських ресторанів притягли до суду власників, звинувативши їх у систематичних порушеннях законодавства щодо умов праці та заробітної платні. Цей позов розглядав федеральний окружний суддя, бо йшлося про порушення всеамериканських законів про працю. Робітники добилися успіху.

Офіціанти, прибиральники брудного посуду та інші працівники ресторану «Ред-Ай Ґрілл» скаржилися на упослідження, на те, що власники часто-густо порушують закони щодо тривалості робочої днини та розмірів зарплатні, викреслюють години з погодинних карток, не платять федерального мінімуму, затвердженого Конгресом Сполучених Штатів (а мінімум цей становить 5 доларів 75 центів за годину), не оплачують надурочних, менеджери примушують офіціантів віддавати їм частину чайових.

Крім того, у цих ресторанах завели такий порядок, що в разі, якщо відвідувач втече, не заплативши за обід, то вартість вираховують з платні офіціанта. Ба більше, людей примушують працювати по 12 годин на день, не даючи навіть обідньої перерви. Позов був проти компанії «Файєрмен Ґруп», що їй у Нью-Йорку належать, побіч «Ред-Ай Ґрілл», інші ресторани високого класу, такі як «Кафе Фіорелло», «Бонд-45», «Тратторія-дель-Арте», інші.

«Нічого подібного, всі ці звинувачення є вигадкою незадоволених, – заявив репортерам Джон Файєрмен, співвласник компанії. – Наша група ресторанів є зразковим працедавцем. Чайові у нас дають високі і люди залюбки йдуть працювати до нас». Він заперечував твердження робітників, що компанія переслідує скаржників.

Цікаво, що першою поскаржилася офіціантка «Ред-Ай Ґрілл» три роки тому, на початку 2005-го. Формулювати скаргу допомагала громадська організація адвокатів «Restaurant Oportunities Center». Ця організація намовляла колег приєднуватися до скарг офіціантки, щоб подавати колективний позов. Понад двісті працівників приєдналися. Так появилася ця судова справа.

Відшкодування на суму близько 4 мільйонів доларів...і наспіває новий колективний позов

До публічного слухання не дійшло. Ресторанна компанія «Файєрмен Ґруп» погодилася виплатити відшкодування скривдженим робітникам порядком позасудової домовленості. Пол Кротті, суддя федерального окружного суду в Нью-Йорку, ухвалив запропоноване відшкодування на суму близько 4 мільйонів доларів. Адвокати обох сторін підписали відповідний договір.

Крім грошової компенсації, компанія «Файєрмен Ґруп» пообіцяла, що відтак менеджери не претендуватимуть на частину чайових, що боси не звільнятимуть працівників, які брали участь у колективному позові, і що компанія платитиме людям обумовлений законом мінімум – до речі, від липня місяця цей погодинний мінімум становитиме 7 доларів 15 центів за годину. Джастин Шворц, адвокат робітників, каже: «Що особливо важливо у цій домовленості, так це обсяг зобов’язань компанії».

Між тим, наспіває новий колективний позов. Латиноамериканці - працівники компанії звинувачують «Файєрмен Ґруп» у расовій дискримінації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG