Доступність посилання

ТОП новини

Президент Латвії: Чорнобиль став одним із найцінніших досвідів у моєму житті


25 червня розпочинається триденний візит до України президента Латвійської Республіки Валдіса Затлерса. В рамках візиту керівник Латвії зустрінеться з вищими посадовими особами України, відкриє бізнес-форум в Києві та Львові. Валдіс Затлерс – єдиний з керівників держав світу, який брав участь в ліквідації аварії на ЧАЕС. Під час візиту він планує відвідати Чорнобильську АЕС. Візит до України – перший державний візит Валдіса Затлерса на посаді президента Латвії. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода латвійський президент зазначив, що Україна є державою, в якої з Латвією завжди були дружні та партнерські відносини

Президент Латвійської Республіки Валдіс Затлерс
– Цей візит розглядаю, як бажання Латвії поділитися своїм досвідом. В разі необхідності надати будь-яку пораду Україні, щоб вона скоріше і краще пройшла свій шлях до ЄС та НАТО. Я бачу Україну, як велику східноєвропейську країну зі значним економічним та людським потенціалом. Сьогодні Україна, це – експортер та транзитна країна енергоресурсів. Я вважаю, що Україна відіграватиме суттєву роль в Європі у найближчі 20 років. Це тільки питання часу.

– Чим може Латвія допомогти в інформуванні українського суспільства про НАТО?

– Я виріс в той час, коли НАТО мав образ ворога. Так було в Латвії, так було і є в Україні. Зараз НАТО – це організація, яка на протязі 60 років існування показала свою життєздатність, свою здатність ефективно функціонувати. Латвія вже чотири роки в цьому Альянсі. Сьогодні в Латвії усі розуміють, що НАТО не є агресивною силою, що НАТО дає відчуття безпеки. Це було однією з цілей нашого приєднання, бо Латвія невелика країна, яка не може себе охороняти, і в якої єдиний вихід – колективна безпека. Я особисто знаю НАТО від кабінету генсека в Брюсселі до латвійської миротворчої бази в Афганістані. Ми розуміємо, що таке сучасне НАТО. Емоційно розуміємо, не прагматично. НАТО – це сьогодні та організація, яка охороняє світ. Фактично цю філософію – про те, що таке НАТО і як відчуває себе людина чи країна, яка є членом Альянсу – про це ми можемо розповісти.

– Які фактори можуть активізувати економічне співробітництво між Латвією та Україною, збільшити взаємний товарообіг?

– Я вважаю, що взаємні інвестиції сприятимуть збільшенню товарообігу. І ми бачимо це на позитивних прикладах діяльності латвійських банків в Україні та українських в Латвії.

– Ви були одним із ліквідаторів аварії на ЧАЕС, нагороджені медаллю. Відвідування Чорнобиля стане першим після 22 років?

– Я був в Чорнобилі фактично через два тижні після катастрофи. Восьмого травня у мене був призов до армії, а вже 10 травня прибув до табору, який був розташований в 30-ти кілометрах від ЧАЕС. Я був там два місяці. Перебування в Чорнобилі стало одним із найцінніших досвідів в моєму житті. Це були серйозні труднощі, які слід було подолати у досить важких обставинах. Не зважаючи на це, я сьогодні не є противником атомних електростанцій, хоча логічно було б думати інакше, оскільки я бачив цю катастрофу, бачив її наслідки і знаю про ті величезні кошти, які необхідні для ліквідації наслідків. Я за те, щоб була атомна енергетика, але щоб вона була безпечна. Я також хочу подякувати латвійській державі, президентом, якої я зараз є, за те, що вона турбується про тих латвійців, які свого часу ліквідовували аварію на Чорнобильській АЕС.

– Нещодавно виповнився рік, як ви були обрані президентом Латвії. Яким був для Вас цей період?

– Перший рік, безумовно, найскладніший, особливо він був складним з огляду на економічну та політичну ситуацію, що склалася в Латвії. У зв’язку з цим, цей досвід стане основою для роботи в наступні роки. Результатами я задоволений, як у внутрішній політиці, так кроками у зовнішній політиці, які засвідчили, що Латвія продовжує обраний раніше зовнішньополітичний курс.

– За фахом Ви лікар, хірург-ортопед. Чи залишається час на лікарську практику.

– Усі знання та навички збереглись, і коли комусь поряд слід надати медичну допомогу, в мене одразу спрацьовує лікарський інстинкт і я роблю це не задумуючись. Моя лікарська кар’єра була успішна, дуже цікава і творча. Але зараз в моєму житті новий етап і я намагаюсь використати усе те, чому навчився. Сподіваюсь, що цей етап буде таким ж успішним, як моя лікарська кар’єра.

Рига – Прага – Київ

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG