Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН: Чесні вибори в Зімбабве неможливі


Вільні й чесні президентські вибори в Зімбабве посеред політичного насильства в цій африканській країні неможливі, заявила Рада Безпеки ООН. Таку заяву, ухвалену одноголосно, вже назвали безпрецедентною.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Рада Безпеки ООН засудила «кампанію насильства» в Зімбабве й заявила, що плановане на п’ятницю друге коло президентських виборів неможливо провести вільно й чесно.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун вдався до найрізкіших досі слів про становище в цій країні. «Зараз у Зімбабве не існує умов для вільних і чесних виборів. Надто багато там насильства, надто багато залякувань. Виборам, проведеним за таких умов, цілковито бракуватиме легітимності», – заявив керівник Організації Об’єднаних Націй.

Але ця заява, ухвалена в Нью-Йорку вже поночі на вівторок за європейським часом, – лише заява, а не резолюція, й сама по собі не тягне юридичних наслідків.

Заяву пом’якшили попри насильство

Та й текст її виявився значно м’якшим, ніж пропонували спершу такі країни, як Сполучені Штати Америки чи Велика Британія.

Морган Чангіраї під час березневого мітингу у Хараре
Вони б хотіли, щоб Рада Безпеки прямо засудила за зімбабвійську кризу владу нинішнього президента цієї країни Роберта Муґабе і відразу визнала за легітимного нового президента лідера опозиції Морґана Чанґіраї, аж доки не пройдуть нові, справді чесні вибори.

Проти цього виступили в Раді Безпеки Південна Африка, Китай і Росія. Всі три країни були взагалі проти розгляду становища в Зімбабве в ООН. Але врешті всі три підтримали остаточний текст заяви і таким чином уперше скритикували Зімбабве.

Від часу першого кола виборів у березні в Зімбабве загинули десятки прихильників опозиції, тисячі людей були змушені залишити домівки через спалахи насильства.

Опозиційного лідера й кандидата на президента Морґана Чанґіраї кілька разів затримували. У суботу він заявив, що за таких умов не буде брати участі в другому колі виборів.

Наразі Чанґіраї переховується в посольстві Нідерландів у зімбабвійській столиці Хараре – він каже, що побоюється за своє життя.

Президент відкидає критику й тримається за владу

Президент Зімбабве Роберта Муґабе
Але Роберт Муґабе відкидає дедалі більшу міжнародну критику. Він заперечує, що в насильстві винні його прихильники.

У першому колі виборів, за офіційними даними, Морґан Чанґіраї набрав більше голосів, ніж чинний президент, але обидва мають менш як 50 відсотків, тому призначили друге коло.

Опозиція називає ці результати сфальсифікованими і вважає, що її кандидат насправді переміг уже в першому колі.

Але Муґабе, який незмінно керує країною з 1980 року, спершу як прем’єр-міністр при безвладному президенті, а потім як всевладний президент, заявляє тепер: програвати вибори він не збирається, і усунути його з посади може «тільки Бог».

І, незважаючи на відмову провідного кандидата, вибори таки відбудуться 27 червня, підтвердив представник Зімбабве в ООН Боніфас Чідьяусіку. «У нашій конституції є положення: якщо дата виборів встановлена, вона залишається. Отож вибори будуть у п’ятницю», – заявив він.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG