Доступність посилання

ТОП новини

Перевірка діяльності «Укртелекому» та «Надр України»: «Ми Україну свою розтягли на шматки...»


Кирило Булкін

Прибутковість державних підприємств умисне занижували, розмір належних державі дивідендів зменшували, державні ресурси передавали у приватну власність. У таких виразах Головне контрольно-ревізійне управління України характеризує діяльність відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» у 2006-2007 та Національної акціонерної компанії «Надра України» у 2007 році.

Про результати перевірки цих підприємств ГоловКРУ повідомило у вівторок журналістів, а матеріали самої перевірки передало до правоохоронних органів.

За словами начальника ГоловКРУ Миколи Сивульського, через низку недоліків і прорахунків у діяльності «Укртелекому» держава недоотримала 100 мільйонів гривень дивідендів.

Спектр порушень, зафіксованих під час перевірки, дуже широкий. У понад 20 разів перевищено встановлений постановою Кабміну обсяг витрат на рекламу. Усупереч нормам Галузевої угоди між Мінтрансом та профспілкою працівників зв’язку, були збільшені посадові оклади працівників апарату управління. Тут перевитрати сягнули 12 з половиною мільйонів гривень. 1,7 мільйонів гривень доходів отримано з порушенням державної дисципліни цін.
І як нас назвати людьми і як нас пробачити?!
Ми Україну свою розтягли на шматки.
І тільки й навчилися ми, що красти й пиячити.
І хто нас пробачить за те, що ми є такі?

Тризубий Стас


На відміну від звичайних громадян, ціни на послуги для яких завищували, з крупних операторів мобільного зв’язку «Укртелеком» не стягував плату за прямий доступ до своєї фіксованої мережі. У результаті за 2006 рік та перший квартал 2007 втрачено близько 20 мільйонів гривень.

Що ж до Національної акціонерної компанії «Надра України», то тут ревізіями встановлено порушень на 285 мільйонів гривень. Держава, за твердженням ГоловКРУ, недоотримала доходів на понад 9 мільйонів гривень.

Серед випадків, які привернули увагу ревізорів – операції з продажу офісних будівель у центрі Києва та комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я», що його компанія отримала у липні 2007 за розпорядженням тодішнього уряду.

Державні менеджери намагаються «перекачати» всі ресурси в приватний сектор

Загальні підходи, які визначали діяльність як «Укртелекому», так і «Надр України», Микола Сивульський характеризує так:

«Державні менеджери, які підписували присягу державного службовця, де чітко написано, що вони служать народу і суспільству, виконують Конституцію і закони, всю свою діяльність спрямовують на те, щоб державне стало приватним. Турбуються не про збереження і примноження державної власності, а навпаки: щоб де-факто зробити її приватною і перекачати всі ресурси в приватний сектор».

Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов називає звинувачення ГоловКРУ на адресу колишніх керівників «Укртелекому» та «Надр України», а також Кабміну Віктора Януковича, з дозволу якого нібито відбувалися оборудки, безпідставними. Поки звинувачення не доведені в суді, про них нема чого говорити, каже депутат:

«Треба приклад брати з Путіна! Там спершу справу зробили, а потім оприлюднили. Потім ходить там Березовський, щось розповідає... Нехай приїде в Росію і розкаже! Ви знаєте, де Ходорковський... А в нас спершу починають говорити, балаканину роблять, і все».

Наразі ГоловКРУ передала матеріали ревізії до МВС, СБУ та Генпрокуратури.

(Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG