Доступність посилання

ТОП новини

Корупція у водному секторі загрожує життю мільйонів людей у світі


Організації з економічної співпраці і розвитку застерігає: До 2030 року 4 мільярди людей, або половина мешканців Землі, можуть залишитись без якісної питної води
Організації з економічної співпраці і розвитку застерігає: До 2030 року 4 мільярди людей, або половина мешканців Землі, можуть залишитись без якісної питної води

Корупція у водному секторі є причиною і каталізатором водної кризи у світі, яка загрожує добробуту і життю мільйонів людей, вважає міжнародна організація з боротьби із корупцією. «Трансперансі Інтренешинал» опублікувала сьогодні новий звіт, в якому закликає уряди навести порядок у водному господарстві.

Від Африки до Швеції корупція у водному господарстві загрожує добробуту, здоров’ю, а дуже часто і життю людей, мовиться у новому звіті міжнародної організації «Трансперансі Інтернешинал».

Понад мільярд людей у світі немає гарантованого доступу до води, і понад 2 мільярди осіб не мають задовільних санітарних умов, що негативно позначається на розвитку та зменшенні бідності.

Корупція закриває доступ до води

Зміна клімату, продовольча криза вимагають від урядів негайних дій для того, щоб забезпечити продовольством і питною водою своє населення. Але масштабні програми зволоження, як на Філіппінах, чи в Індії, призводять до того, що витрати державних коштів зростають на чверть через непомірну корупцію в секторі. У зв’язку з цим деякі проекти стають нерентабельними, і страждають від цього дрібні фермери.

Хоча у розвинутих країнах корупція у водному секторі не є питанням життя і смерті, і вони не мають імунітету перед корупцією. Звіт «Трансперансі Інтернешинал» згадує про випадки хабарництва у наданні контрактів у постачанні води та обслуговуванні каналізації у Франції та Італії. Підкручений корупцією швидкий розвиток прибережних районів Іспанії призвів до того, що сотні містечок переживають брак питної води і очистки стічної. У зв’язку з цим десятки політиків і службовців опинилися за ґратами.

Але вичистити Авгієві стайні корупції у водному секторі не так і просто, наголошують аналітики. Водним господарством займаються різні урядові інституції, це технічно складна справа, у ній залучені великі державні гроші, приватні інвестиції також страждають від корупції. І ті, хто страждає від наслідків корупції у водному секторі, мають найменший вплив у суспільстві. І, зрештою, зі зміною клімату та зростанням кількості населення, чистої води стає дедалі менше.

Але відсутність дій лише погіршує ситуацію. Тому «Трансперансі Інтернешинал» радить краще вивчити питання національним урядам і зробити водне господарство максимально прозорим і конкурентним.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG