Доступність посилання

ТОП новини

Ґленні: Світова мафія: злочини без меж (європейська преса)


Прага – У європейській пресі з’явилися нові рецензії на книгу відомого британського журналіста Міші Ґленні під назвою «Світова мафія: злочини без меж», де чимало місця, як в рецензіях так і в самій книзі Ґленні, присвячується Україні та українській мафії. Газети також обговорюють нові моменти з біографії легендарного польського дисидента і президента Лєха Валенси, де стверджується, що ніби-то він довгі роки був агентом комуністичних спецслужб. Чимало видань не обходять увагою «футбольну хворобу» німецького канцлера Ангели Меркель, що, мабуть, зрозуміло багатьом якраз за рік до виборів у Німеччині.

І лондонська «Таймз» і «Лондонське книжкове ревю» оприлюднили великі рецензії на книгу Міші Ґленні, відомого британського журналіста під назвою «Світова мафія: злочини без меж». Головні ідеї книги, на думку рецензентів, – це органічність організованої злочинності, тобто – її реальна співвідносність із повсякденними проблемами суспільства, в якому вона діє; самі суспільні проблеми і повсякчас продажна влада суспільства породжують свої форми організованої злочинності. І чим бідніше та слабкіше суспільство, яке не в силах боротися із засиллям власної великої державної бюрократії, тим потворніші форми тут набирає мафія – такі висновки роблять рецензенти книги Міші Ґленні. Доходить часто до парадоксів: народ боготворить свою мафію і кляне злочинну владу, – пише у своєму дослідженні британський журналіст. Він наводить приклад із українським мафіозі з Одеси Віктором Куліваром зі псевдом «Карабас», який дав раду з безладом у пострадянському портовому місті і запровадив певні рамки для злодіїв і бандитів. Але це не сподобалося владі і у 1997 році «Карабаса» вбили чеченці, яких найняли, як пише Міша Ґленні, люди, що бажали взяти під свій контроль місцеву нафтовидобувну промисловість. Ґленні також зауважує у своїй книзі, що за часів свого правління в Україні Леонід Кучма «упродовж 10 років перебування на президентській посаді... керував повсюдною криміналізацією уряду, влади».

Вже згадана «Таймз» опублікувала також матеріал про одного з героїв сучасної Європи і полум’яних борців проти комунізму – поляка Лєха Валенсу. Йдеться про низку документальних публікацій дослідників із польського Інституту національної пам’яті, які стверджують, що ніби-то в період 1970-76 років Лєх Валенса був агентом комуністичної служби безпеки Польщі під псевдо «Болек». «Таймз» нагадує рядки з мемуарів самого Валенси, де той не виключав, що під час допитів на початку 70-х він міг щось підписати. Хоча газета припускає, що нинішні політики Польщі на кшталт президента Качинського дуже вже не люблять свого національного героя і тому, можливо, з’явився цей чорний піар на адресу Валенси, – розмірковує «Таймз».

Лондонська «Ґардіан» майже на 100 відсотків впевнена, що й сьогодні увечері на стадіоні у швейцарському Базелі півфінальний матч чемпіонату Європи з футболу між турками і німцями знову, як і перед цим чвертьфінал Німеччина – Португалія, спостерігатиме канцлер Анґела Меркель. Британський часопис зауважує, що перша дама Німеччини не лише емоційно дивиться на своїх футболістів з трибуни, але й шле їм SMS та відвідує їх у роздягальні. «Ґардіан» також резюмує, що «німцям подобається футбольний ентузіазм канцлера, а це може стати у пригоді для пані Меркель на загальних виборах наступного року».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG