Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ демонструє на літній сесії різкий тон


Сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі
Сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі

У Страсбурзі триває літня сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи. Доволі часто цю міжнародну організацію критикують за м’яку, беззубу позицію. І ось цього разу ПАРЄ запропонувала різкіші стандарти щодо оцінки демократичних дій деяких новачків – членів цієї організації.

І найсерйозніша критика лунає на адресу, зокрема, Азербайджану, де в останні роки виникли серйозні проблеми з правами людини. Сесія вимагає від влади вжити невідкладні заходи напередодні президентських виборів, що мають відбутися в жовтні.

Кореспондент азербайджанської редакції Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова погоджується, що Рада Європи повернулася до жорсткої позиції. На початку взаємин з Азербайджаном, каже вона, ПАРЄ дещо більше вимагала від влади в Баку. Зокрема, була вимога здійснити 13 реформ. Однак пізніше ситуація змінилася, чиновники Ради Європи пом’якшили позицію, а азербайджанські чиновники почали ігнорувати те, чого вимагав Страсбург. «Та, на мою думку, справа не в позиції Ради Європи. Ситуація стала такою настільки критичною, що Рада Європи мусила відповісти», – зауважила Хадіджа Ісмаїлова.

Рада Європи чітко сказала Азербайджану, що переслідування і залякування журналістів опозиції неприпустиме в країні, яка є членом цієї організації. ПАРЄ закликала звільнити кількох журналістів, яких на Заході вважають політичними в’язнями.

Однак офіційний Баку навряд чи прислухається до цих вимог, вважає вже згадувана журналістка Хадіджа Ісмаїлова. І причина, за її словами, полягає в тому, що Азербайджан має величезні нафтові багатства, які в наступні роки збільшаться. Якщо раніше Баку потребував міжнародні кредити, допомогу, то зараз він цього не потребує. І єдиний механізм, який Рада Європи може використати, щоб домогтися виконання вимог від Баку, – це припинення членства в цій організації. Та досі такий сигнал не пролунав.

Вірменія – ще одна больова точка

Рада Європи серйозно занепокоєна і ситуацією у Вірменії, де в лютому внаслідок зіткнень поліції й опозиції загинули 10 осіб.

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс заявив у Страсбурзі, що ПАРЄ пильно відстежує цей випадок і покладає відповідальність на поліцію Єревана за розслідування цієї трагедії й ідентифікацію осіб, які вбили інших людей.

Девіс сподівається, що вбивці постануть перед судом.

Парламентська Асамблея різко висловилася і на адресу Грузії, президент якої Міхеїл Саакашвілі «втратив частину свого демократичного іміджу», коли послав поліцію, щоб та силою розігнала багатотисячні мітинги опозиції, а пізніше запровадив надзвичайний стан.

Втім, дісталося й грузинській опозиції, частина якої не визнає результатів парламентських виборів. За словами Генерального секретаря Ради Європи Террі Девіса, часом доводиться програвати вибори, бо більшість людей віддає перевагу іншому кандидатові чи партіям. І з цим треба миритися.

Террі Девіс на прес-конференції в Страсбурзі розкритикував також українських політиків за їхні постійні чвари. Постійні дискусії політиків, сказав він, відволікають увагу від серйозніших проблем, з якими стикаються люди в Україні. І я можу зрозуміти тих багатьох українців, які хочуть, щоб політики зайнялися роботою, пов’язаною з проблемами країни, а не відволікалися на власні чвари, заявив Генеральний секретар Ради Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG