Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама має більше шансів перемогти на виборах президента США – опитування


Барак Обама і Джон МакКейн
Барак Обама і Джон МакКейн

Президентські вибори в Сполучених Штатах – вже буквально за якихось чотири місяці. Хто ж переможе – демократ Барак Обама чи республіканець Джон МакКейн? Останнє опитування, яке провели Лос Анджелес Таймс/Блумберг, показує: зараз, у розпал кампанії, Обама має майже 12-відсоткову перевагу над МакКейном.

Загальнонаціональне опитування показало, що Барака Обаму підтримують більше виборців, ніж цього очікували. Експерти припускають, що Обама має сильніші позиції, які торкаються внутрішньополітичних проблем. І демократи, і незалежні виборці заявили, що кандидат від демократів краще за МакКейна може вирішити економічні проблеми країни, які найбільше турбують населення.

І навпаки, багато виборців сказали, що МакКейн – досвідченіший із кандидатів і краще підготовлений для захисту країни від тероризму. Однак ці проблеми американці оцінили як менш важливі в порівнянні з економічними.

Втім, Обама також намагається не відставати і в питаннях, що торкаються безпеки. Рішучість, наполегливість, тверду волю кандидат-демократ проявляє, зокрема, щодо іранської ядерної програми.

Обама, крім усього іншого, під час будь-якого свого виступу демонструє якості чудового оратора. Набагато старшому МакКейну цієї майстерності оратора бракує.

Недоліки МакКейна – переваги Обами

Згідно з останнім опитуванням, недолік МакКейна – в яскраво вираженому «розриві в пристрасті підтримки», особливо серед консерваторів, які є традиційною опорою кандидатів від Республіканської партії.

Навіть серед виборців, які стверджують, що вони планують голосувати за МакКейна, більше половини відзначили, що ставляться до свого кандидата «без ентузіазму». І навпаки, 81 відсоток виборців, які підтримують Обаму, кажуть про свій ентузіазм, а майже половина відносить себе до тих, хто відчуває «великий ентузаізм». Серед прихильників МакКейна про таку відданість говорить лише 13 відстоків.

Опитування показало, що серед білих виборців і Обама, і МакКейн мають майже по 40 відсотків. Коли Обама на деяких праймеріз відставав від сенатора Гілларі Клінтон серед білих виборців, аналітики сумнівались, що сенатору-афроамериканцю вдасться завоювати голоси білих виборців на загальних виборах. Однак, як показало оритування, абсолютна більшість виборців Клінтон перейшла під прапори Обами, а 11 відсотків електорату Клінтон – до МакКейна.

Експерти вважають, що підтримка Обами, очевидно, зумовлена загальною тенденцією росту симпатій до кандидатів-демократів і позицій демократичної партії після майже восьми років республіканської адміністрації, яка все більше втрачає популярність.

Отож, демократи мають всі шанси перемогти. Як пожартувала директор проведеного опитування Сьюзен Пінкус, демократам треба дуже постаратися, щоб програти ці вибори.

(Прага-Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG