Доступність посилання

ТОП новини

Експерти знову радять бути обережними з мобільними телефонами


Двадцять вчених зі світовими іменами оприлюднили новий заклик бути обережними у користуванні мобільними телефонами. Йдеться про вплив на людину електромагнітних хвиль, що їх випромінюють мобільні засоби зв’язку.

У документі, названому «Заклик двадцяти міжнародних експертів», сформульовано основні поради безпечного користування «мобільниками». Вони ґрунтуються на останніх дослідженнях впливу електромагнітних хвиль на людське тіло.

У групі підвищеного ризику – діти до 12-річного віку, бо їхня нервова система та мозок найчутливіші до таких впливів. Тому перша порада: дозволяйте дітям користуватися мобільним телефоном тільки в екстрених випадках.

За даними Міжнародного союзу телекомунікацій, наприкінці минулого року на планеті нарахували 3,3 мільярди користувачів мобільного зв’язку – це половина населення Землі.

Проте мобільний бум, окрім зручностей, породжує ще й хвилювання вчених за здоров’я людей, що перебувають під безперервним впливом електромагнітних хвиль від антен та мобільних телефонів.

Група вчених «не впевнена в нешкідливості»

Група дослідників, очолена професором Пітсбурзького університету у США та автором відомої книги «Антирак» Давідом Серван-Шрайбером, закликає бути обережними. «Ми стурбовані і зовсім не впевнені у нешкідливості мобільних телефонів», – заявляють учені.

Вони наводять приклад: наразі світ опинився в такій самій ситуації, як це було з тютюнопалінням 50 років тому. Тоді вчені не мали жодної впевненості щодо справжньої шкоди тютюну. Мусило минути декілька десятиліть, щоб зрозуміти, що він викликає ракові пухлини.

За даними вчених Лувенського університету в Бельгії, які щойно оприлюднили результати дослідження 18-місячного впливу хвиль від телефону на щурів та мишей, рівень смертності серед них подвоївся. До того ж у більшості піддослідних тварин розвивалися різного роду пухлини, повідомив керівник тестувань професор Андре Вандерворст.

«Ці тести виявили нові питання про вплив хвиль на людей. Тривала дія хвиль навіть слабкої потужності може навіть сприяти передчасному старінню людини», – стверджує вчений.

Виходячи з цього, дослідники радять тримати мобільний телефон на відстані 1 метра від тіла та за можливості користуватися навушником і функцією «вільних рук» (hands-free).

Вчені, що підписалися під «закликом двадцяти експертів», стверджують, що дослідження останніх 10 років виявили можливий зв’язок між користуванням телефоном та раковими захворюваннями. Пухлини частіше спостерігаються з того боку тіла, який більше підпадав під дію електромагнітних хвиль.

Серед інших порад – не телефонувати в автомобілі під час руху і коли є слабке покриття. В цей час телефон працює на повну потужність, тому його «хвилювання» – найбільші.

Інші вчені радять не панікувати, але бути обережними

Натомість інший дослідник впливу мобільних телефонів на генетику людини Люк Версхеве з Антверпенського університету в Бельгії, стверджує, що побоювання міжнародних експертів дещо передчасні, хоча додаткові заходи безпеки ніколи не зайві.

«Абсолютних доказів шкідливості телефонів поки що немає, попри все те, що говорять і друкують у пресі. Є дослідження, які дещо таки виявляють. Потім з’являються інші, що доводять протилежне. Проте треба залишатися обережним і вживати заходи безпеки». – застерігає професор Люк Версхеве.

Головна порада антверпенського дослідника така ж, як і двадцяти міжнародних експертів: не дозволяйте дітям користуватися мобільним телефоном. Дитячі тіла набагато менше захищені і швидше вбирають електромагнітні хвилі.

А що про це думають самі підлітки, що, поза сумнівом, є найбільшими аматорами мобільних іграшок?

«Якщо скажуть: «мобільник» небезпечний для здоров’я», – то мені байдуже. Бо це частина мого щоденного життя, він завжди зі мною і завжди на зв’язку. «Есемески» від друзів на уроках часто рятують. Ні, у будь-якому разі я не відмовлюся від цього», – вважає бельгійська школярка, 12-річна Маґалі Форе.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG