Доступність посилання

ТОП новини

Газпром хоче стати найвпливовішою енергетичною компанією світу (огляд європейської преси)


Російський Газпром бачить себе найвпливовішою енергетичною компанією світу в майбутньому, заявляє голова правління російського газового монополіста Олексій Міллер. Якщо іноземці хочуть інвестувати в енергетику, то він радить робити це лише разом із державними російськими фірмами. Преса зауважує нову тенденцію на світовому ринку праці – заробітчани повертаються додому. А італійський уряд збирається зібрати відбитки пальців усіх жителів країни ромської національності, незалежно від того, чи вчинили вони якийсь злочин, чи ні.

Ціна нафти сягне вже 250 доларів за барель наступного року, вважає шеф Газпрому Олексій Міллер. Він не сумнівається, що довірена йому російським урядом компанія зуміє скористається безпрецедентним зростанням цін на енергоносії і стане найвпливовішою у світі. За його прогнозом, невдовзі капіталізація, тобто ринкова ціна Газпрому, сягне одного трильйона доларів, Як говорить Міллер в інтерв’ю газеті The Financial Times, Газпром збирається поширити свій вплив на всі континенти, за винятком хіба що Австралії.

А якщо іноземні інвестори зацікавлені робити інвестиції в російський енергетичний сектор, то вони мають робити це разом із державними російськими компаніями, наголосив Міллер. Таких на сьогодні дві: газовий монополіст Газпром, який також розширює свій нафтовий бізнес, і Роснєфть, найбільша нафтова компанія. Ця порада пролунала занадто пізно для британської компанії «Брітіш Петролеум», яка інвестувала значні кошти у спільний видобуток нафти з російською приватною компанією ТНК і тепер безуспішно намагається відстояти своє право власності. Газпром, за словами Міллера в The Financial Times, не має жодного стосунку до цієї суперечки.

Інше британське видання, часопис The Economist, звертає увагу на нову тенденцію на світовому ринку праці: заробітчани почали повертатися додому. В міру того, як уповільнюється зростання економіки та потреба у робочих руках в розвинених країнах, робітники шукають нових можливостей у своїх власних державах. Іще кілька років тому долучення до Європейського Союзу та низькі тарифи на авіаквитки допомогли багатьом східним європейцям приїхати на заробітки до Західної Європи. Сотні тисяч поляків, литовців, албанців, румун приїхали працювати до Ірландії, Іспанії, Греції, Великої Британії, де швидкий економічний поступ вимагав робочих рук. Але тепер ця тенденція скорочується, а в деяких випадках навіть стає зворотною.

Проте причини для їхнього повернення не завжди економічні. Наприклад, в Італії в рамках боротьби зі злочинністю готують новий закон, який допоможе видворяти іноземців. В особливу немилість до однієї з партії владної коаліції, Північної Ліги, потрапили цигани. Міністр внутрішніх справ Роберто Мароні, представник цієї партії, запропонував узяти відбитки пальців у всіх 150 тисяч ромів, що живуть в Італії. На думку британської газети The Independent, яка повідомляє про це в п’ятницю, офіційне навішування ярликів підігріває ксенофобні настрої в суспільстві. Нерідкими є випадки нападів на ромські табори, із підпалами і побиттям їхніх мешканців.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG