Доступність посилання

ТОП новини

Проїзд у маршрутках знову подорожчає?


Під час акції протесту Профспілки перевізників України спільно з Профспілкою таксистів України під будівлями Кабміну, 20 лютого 2008 року.
Під час акції протесту Профспілки перевізників України спільно з Профспілкою таксистів України під будівлями Кабміну, 20 лютого 2008 року.
Леся Бакалець

Їздити стане дорожче – у Києві планують знову підняти ціну за проїзд у маршрутках. Поки що вартість за транспортні послуги змінили на трьох маршрутах. Від 1 липня на 25 копійок піднімуть ціну іще двоє. Приватні перевізники прогнозують, до кінця літа користуватися маршрутним таксі може стати вдвічі дорожче.


Тільки кияни змирилися з подорожчанням проїзду в маршрутках, яке відбулось у березні, як тепер доведеться розкривати гаманці ще ширше. Адже подорож у автобусах «Богдан» тепер буде більшою мінімум на 25 копійок. Що, як переконує водій Тарас, абсолютно виправдано. Варто лише подивитися, скільки зараз коштує пальне. Хоча на Тарасовому маршруті ціна поки що без змін, він переконує, що це ненадовго. Каже, тепер, як і в березні, знову доведеться вислуховувати від невдоволених пасажирів лайки.

«Два тижні працювати взагалі було – як на каторзі. Деякі пасажири відмовлялись платити, поки ми скрізь не порозвішували об’яви, що ціна на проїзд зросла. Із вибаченнями. Та все одно, перший, кого народ звинувачує у збільшеній ціни – це водії», – зауважив він

Перевізники називають низку причин подорожчання

Голова Всеукраїнської асоціації авто перевізників Віталій Рева запевняє, збільшені ціни на п’ятьох столичних маршрутах – це лише початок. Скоро так зробить не тільки весь Київ, але й Україна. Адже у всіх містах вже почали переглядати тарифи. А киянам про ціну 1,50 за проїзд можна забути.

«Буде, я думаю, не тільки більше двох гривень, а в залежності від маршруту. Якщо його довжина кілометрів 25-30, ціна за проїзд може зрости і до трьох гривень», – зазначив Віталій Рева.

Тим часом заступник директора приватного підприємства «Парк» Олександр підтвердив, від 1 липня ціна зросте на 25 копійок поки що на двох його маршрутах. Але далі – він впевнений, не обійтись без тотального підвищення тарифів.

«Це будемо робити не тільки ми, це будуть робити всі перевізники Києва однозначно, тому що будь-яка робота повинна бути рентабельною. І повірте, ніяких надприбутків ми не маємо», – наголосив заступник директора приватного підприємства «Парк».

А вже генеральний директор іншого приватного перевізника – компанії «Транс-груп» Володимир Назаренко також стверджує – нові, більші тарифи за проїзд – вимушений захід. Щоб не працювати собі у збиток.

«З нового року жодна транспортна компанія не купила жодної нової машини. Збільшилися ставки на кредити, і всі ці витрати на пальне, запчастини, де також ціна зросла. І розвитку цей вид транспорту на даний момент не має абсолютно», – зауважив Володимир Назаренко.

Сам собі господар щодо ціни?

Від 13 березня приватні перевізники мають право на власний розсуд встановлювати ціни на проїзд. Після підписання відповідної угоди, київська влада замінила фіксований тариф та вільний. Тому зараз розводить руками – вплинути на ціни у маршрутках КМДА вже не може. Натомість там киянам пропонують користуватися автобусами та тролейбусами, на яких вартість проїзду так і залишилася 50 копійок. Навіть нові автобуси, кажуть, кожного місяця закуповують.

Тим не менше, щоранку більшість киян спостерігає тут саму картину – велетенські черги на зупинках, вкрай переповнені і маршрутки, і тролейбуси, відсутність будь-якого сервісу. Ціна за проїзд збільшується регулярно, умови ж не покращуються взагалі.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG