Доступність посилання

ТОП новини

Енергетика – головна мета візиту Віктора Ющенка до Азербайджану


Архівна фотографія. Віктор Ющенко та Ільгам Алієв під час зустрічі в Києві 23 травня 2008 року.
Архівна фотографія. Віктор Ющенко та Ільгам Алієв під час зустрічі в Києві 23 травня 2008 року.

Нафтопровід Одеса – Броди отримає азербайджанську нафту найближчим часом, кажуть Президенти України та Азербайджану.

Азербайджан найближчим часом поставить технологічну нафту для прямого використання нафтопроводу Одеса – Броди, повідомили на спільній прес-конференції в Баку Віктор Ющенко та Ільгам Алієв.

За словами Алієва, технічна підготовка до транспортування азербайджанської нафти в Європу буде готова до жовтня. Перша нафта може надійти й раніше, коли буде вирішено питання про її доставку до чорноморських портів.

Нафтопровід Одеса – Броди був збудований у 2001 році для транспортування каспійської нафти в Європу, але працює наразі в зворотньому режимі, транспортуючи російську нафту від нафтогону на Львівщині до одеських портів.

Президент України відвідує в понеділок Азербайджан із робочим візитом напередодні саміту ГУАМ, що починає роботу в вівторок у грузинському місті Батумі

Зокрема, в перебігу нинішнього візиту обговорювали питання реалізації домовленостей, досягнених під час офіційного візиту до Києва Президента Азербайджану Ільгама Алієва.

Напередодні зустрічей заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Чалий повідомляв, що йдеться про контракт між комерційними суб’єктами – Укртранснафтою та Державною нафтовою компанією Азербайджану – про заповнення нафтопроводу «Одеса – Броди» азербайджанською нафтою.

Обговорюватимуться можливі угоди, що регулюватимуть «статус Євроазійського енергетичного транзитного простору, а також наступні кроки по запуску «Одеса – Броди в аверсі», сказав Чалий.

У центрі переговорів на найвищому рівні в понеділок – і питання будівництва нового нафтопереробного заводу на території України за участю Азербайджану.

Також, за словами заступника голови Секретаріату Президента України, мало йтися й про співробітництво у транспортній сфері. Планувалось обговорити продовження залізничного маршруту «Вікінг» між Клайпедою в Литві та Іллічівськом поблизу Одеси в Україні до Баку через територію Грузії.

Президенти України та Азербайджану також мали узгодити позиції, готуючись до майбутнього осіннього енергетичного саміту у Баку.

Президент України задоволений просуванням спільних із Азербайджаном енергетичних проектів

На початку українсько-азербайджанських переговорів у розширеному складі в Баку Віктор Ющенко в цілому позитивно оцінив стан двосторонніх відносин, для яких притаманне успішне просування з багатьох питань.

Він також відзначив важливість такої події, як відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку в Баку, яке відбудеться в рамках нинішнього візиту.

Зі свого боку, Президент Азербайджану відзначив інтенсивність двосторонніх контактів, нагадавши про свій візит до України, який відбувся у травні цього року.

За словами Ільгама Алієва, всі питання двосторонніх відносин, які стоять на порядку денному, вдається узгоджувати відповідно до національних інтересів обох держав.

У переговорах із української сторони беруть участь міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий, генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук, керівник офісу Президента Руслан Демченко.

Перед початком переговорів у Президентському палаці в Баку відбулася зустріч Віктора Ющенка та Ільгама Алієва віч-на-віч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG