Доступність посилання

ТОП новини

Українці і поляки вперше спільно вшанували загиблих на Берестецькому полі


Під час вшанування загиблих на Берестецькому полі, 29 червня 2008 рік.
Під час вшанування загиблих на Берестецькому полі, 29 червня 2008 рік.

Минулої неділі в заповіднику «Поле берестецької битви» знову було ніде яблуку впасти. Сто років тому на місці, де відбулася найбільша битва 17 століття, започаткували подібні заходи відзначень. Згодом були часи воєн, розорення монастиря і занепаду цієї місцини, знаної у народі як «Козацькі Могили». Були ентузіасти, які розпочали археологічні розкопки на чолі з професором Ігорем Свєшніковим. Були селяни, які разом з українськими письменниками відстояли тут музей, а згодом і заповідник. Однак жодного разу за цих 100 років тут не зустрічалися мирно нащадки тих, хто воював між собою у середньовічній Берестецькій битві. Це сталося тільки вчора.

Традиційний сценарій – панахида, покладання квітів до пам’ятника козакам і селянам, проща до кам’яних козацьких хрестів – цього разу був доповнений присутністю незвичних для цього місця гостей – консула Польщі у Луцьку Томаша Яніка та його співвітчизників із військо-патріотичних організацій.

Як розповів один із гостей, Криш Сайни, «Ми представляємо об’єднання стрілецьких братств Польщі – організацію, котра об’єднує тих, хто хоче знати історію і плекати традиції. Ми відвідуємо місця, пов’язані з битвами, в яких брали участь наші земляки. Сюди прибули на запрошення отамана Волинського козацтва. Тут ми вперше, але гадаю, що не востаннє. Бо битва була 357 років тому, а нині ми живемо разом у новій Європі. Ми повинні пам’ятати про наших звитяжців, вшановувати їх, і молитися разом».

Від взаємопрощення – до взаєморозуміння

Представники польського «Братства куркового» поклали квіти до пам’ятника загиблим козакам. Цей крок доброї волі зуміли оцінити українці, розповідає Крайовий отаман Житомирського крайового козацтва «Поліської січі», генерал-осавул Українського козацтва Анатолій Шевчук.

Він зазначив, що буквально місяць тому разом зі своїми соратниками побував під Корсунем, де польське військо в битві з козаками потерпіло поразку, і там побачив представників історико-військових клубів з Італії, Чехії та Польщі. На Поле Берестецької битви Анатолій Шевчук приїжджає вже десятий раз разом зі своїми однодумцями.

Анатолій Шевчук: «Я надзвичайно позитивно оцінюю факт присутності польської делегації, більше того, і факт присутності польського консула – надзвичайно велика позитивна подія, я впевнений, що так ми цивілізовано підходимо до нашої минувшини. Сьогодні на рівні держав і на рівні громадськості ми розуміємо, що історія, хоча вона й була неоднозначною повинна нас об’єднувати сьогодні».

Разом з тим, Анатолій Шевчук бідкається, що поки що немає подібного розуміння з російського боку.

«На превеликий жаль, наша пропозиція так само разом відзначити річницю битви під Конотопом російською стороною сприймається абсолютно негативно. У той же час вони наполегливо прагнуть вшанувати через два роки загиблих під Полтавою росіян. Я за те, щоб і там вшанувати. Ми повинні ставитися до цього серйозно і вчитися. Щоб не допускати подібних негативів, як ті, що були в минулому», – зауважив Анатолій Шевчук.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG