Доступність посилання

ТОП новини

Третій саміт ГУАМ у грузинському Батумі готується до зустрічей на найвищому рівні


У понеділок у грузинському Батумі розпочав роботу на рівні робочих груп третій саміт Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ. Головною подією саміту цієї регіональної організації, до якої входять Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова, буде зустріч на найвищому рівні лідерів цих країн, яка запланована на вівторок. Але, як виглядає, президент Молдови Володимир Воронін, на якого чинить тиск Росія, до Батумі не приїде.

Сьогодні на саміті ГУАМу проходять засідання в робочих групах – економічній, гуманітарній та правоохоронно-безпековій.

Головою від України на спільних засіданнях є національний координатор ГУАМ, заступник міністра закордонних справ Олександр Горін. У засіданні робочих груп, як повідомляє МЗС України, беруть участь представники шести міністерств України.

ГУАМ характеризують як прозахідне угруповання країн регіону, покликане протистояти російському впливові і просувати європейську інтеграцію.

І хоча самі лідери цих країн завжди відкидали протистояння ГУАМ Росії як таке, все ж сьогодні саме у цьому напрямку відчувається напруження і сумніви щодо подальшого майбутнього організації.

Кишинів здався Москві?

У Молдові президентська адміністрація підтвердила Радіо Свобода, що президент Володимир Воронін, на якого тисне Росія, щоб його країна покинула організацію, не приїде до Батумі. Цього разу Молдову представляє міністр внутрішніх справ.

Воронін не був також і на попередньому саміті організації минулого року в Баку. А навесні президент Молдови заявляв у російській пресі про «відсутність економічного інтересу» для Молдови для участі в ГУАМ.

Міністр закордонних справ Молдови Андрей Стратан намагався в розмові з Радіо Свобода применшити критичні коментарі свого президента.

«Молдова не розглядає можливість виходу з ГУАМ. Організація створена країнами, з якими Молдова має добрі, дружні стосунки. Молдова збереже свій попередній статус у ГУАМ і продовжить розвивати проекти, вигідні для Кишинева. Це в основному економічні проекти, які обговорюються в рамках організації, – зокрема, такі перспективні проекти, як транспортні маршрути зони Чорного моря, і, звичайно, енергетичні, які цікавлять Молдову та Україну», – заявив голова зовнішньополітичного відомства Молдови.

Ігор Клипій, представник опозиційної в Молдові Демократичної партії, вважає, що Кишинів бажає залишитися в ГУАМ для лобіювання російських інтересів.

«Я думаю, що Молдова не залишить ГУАМ, але буде висловлювати свою власну думку стосовно тих рішень організації, які не подобатимуться Москві. Наявна в Молдові влада зосереджена більше на збереженні своїх позицій усередині держави, аніж на вирішенні конкретних проблем», – стверджує молдовський опозиціонер.

Об’єднати Схід Європи

У 2005 році організацію покинув Узбекистан – із політичних мотивів і, як вважають, під впливом Москви.

А от генеральний секретар ГУАМ Валерій Чечелашвілі переконаний, що ця організація стане з часом «ще потужнішою і впливовішою».

Саміт у Батумі відбувається під гаслом: «ГУАМ об’єднує Схід Європи».

У вівторок, окрім засідання голів держав-учасниць, відбудуться також засідання Ради міністрів закордонних справ, зустрічі у форматах ГУАМ – Польща, ГУАМ – Чехія й Вишеградська група, ГУАМ – США і ГУАМ – Японія.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG