Доступність посилання

ТОП новини

Росія зблизиться з ЄС і відштовхне від себе українців (огляд європейської преси)


Переважна більшість європейських газет далі аналізує підсумки саміту ЄС – Росія в сибірському Ханти-Мансійську і нові перспективи співпраці Брюсселя з Москвою. Деякі західні видання вважають, що агресивна риторика Москви щодо Києва лише відштовхує пересічних українців від Росії.

Впливова лондонська The Financial Times вважає, що, окрім старту переговорів щодо вироблення нової угоди між ЄС і Росією, в Ханти-Мансійську лідери країн Європи отримали новий заряд оптимізму щодо можливих позитивних для Заходу змін у зовнішній політиці Кремля. Британський діловий щоденник переконаний, що для укладання нової угоди про стратегічне партнерство обидві сторони мають піти на поступки. Саме створення такої угоди покаже, чи здатна «Європа вести свою гру на міжнародній арені», підсумовує The Financial Times.

Німецька Die Welt пише про оптимізм учасників саміту в Сибіру щодо «стратегічного партнерства» між Москвою та ЄС і підкреслює досить миролюбний характер висловлювань під час саміту в Ханти-Мансійську нового президента Росії Дмитра Медведєва.

Французька Le Figaro вважає, що під час зустрічі ЄС – Росія в Сибіру президент Медведєв зміг викликати симпатію.

Хоча лондонська The Guardian вважає, що «ще немає підстав вести мову про те, що епоха Медведєва корінним чином відрізняється від епохи Путіна. Путін, хоча і не був присутнім на саміті, все ж, подібно глумливому привидові, літав понад головами учасників засідання», – іронізує це британське видання.

Згадана вже The Guardian переконана, що Москва не має позитивної альтернативи щодо НАТО для України і тому вдається до «тактики погроз і залякування». Газета також перераховує останні випади московських політиків на адресу України і зауважує, що така «агресивна риторика Кремля, яка непогано сприймається в Росії, українців підштовхує якщо не в обійми Заходу, то у всякому випадку подалі від Москви».

Російське видання «Независимая газета» вважає, що зустріч Володимира Путіна і Юлії Тимошенко, окрім поточних газових і натовських суперечностей, мала й певний передвиборчий характер. При цьому, зауважує щоденник, «іще не факт, що Москва остаточно визначилася, на кого з потенційних претендентів на пост глави української держави ставити, однак Тимошенко тут підіграють і заради підтримки її політичного реноме готові йти на поступки».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG