Доступність посилання

ТОП новини

Вибухи в Сухумі і Гаграх: розбори криміналітету чи грузинська провокація?


Дар‘я Марченко

Не встигла вщухнути суперечка між Росією та Грузією навколо безпілотних літаків-розвідників в Абхазії, як вже сама ця територія «ополчилась» на Тбілісі. Голова невизнаної республіки Сергій Багапш звинуватив грузинські спецслужби в організації вибухів у Сухумі і Гаграх і заявив, що від сьогодні закриває адміністративний кордон із Грузією.

Перехід буде повністю закритий для жителів прикордонних районів Грузії, ймовірно, до кінця курортного сезону, заявив міністр закордонних справ невизнаної республіки Сергій Шамба. За його словами, виявлені раніше спроби здійснення нападів в Абхазії свідчать, що їх організаторами були грузинські спецслужби, а виконавцями – люди, які потрапили до Абхазії з грузинського боку, тому є підстави казати, що і в цьому випадку без участі офіційного Тбілісі не обійшлося.

Чотири вибухи у Сухумі і Гаграх, внаслідок яких постраждали 12 осіб, – це спроба зірвати курортний сезон, спрямована не лише проти Абхазії, але й проти відпочиваючих там росіян, наголосив абхазький міністр.

За фактом інциденту порушили кримінальну справу за статтею «теракт».

Грузинська влада покладає відповідальність на місцеві банди

Натомість голова абхазького уряду у вигнанні Малхаз Акішбая вважає напади провокацією невизнаної республіки, спрямованою на загострення відносин абхазького і грузинського населення регіону.

А міністр оборони Грузії Давіт Кезерашвілі назвав звинувачення невизнаної абхазької влади несерйозними.

«Ця заява не має під собою серйозного підґрунтя. Легко звинуватити Грузію у будь-чому. Протягом тривалого часу ми повторювали, що Абхазія безконтрольна, там лютують озброєні банди, час від часу нападаючи одна на одну. Це, очевидно, і є випадок зведення рахунків кримінальними елементами, коли одна банда заклала проти іншої вибухівку», – зазначив Давіт Кезерашвілі.

Свій план мирного врегулювання запропонують міжнародні експерти

Тим часом, група міжнародних експертів розробила триетапний план врегулювання грузинсько-абхазького конфлікту, повідомила міністр закордонних справ Грузії Ека Ткешелашвілі.

Стало відомо, що новий пакет ініціатив США, Франції, Німеччини і Великобританії порушує питання мандату миротворчої місії в Абхазії. Але Міністерство закордонних справ Німеччини наголошує, що його обов’язково обговорять із Росією.

Водночас міністр оборони Грузії повідомив, що його держава також має план мирного врегулювання у невизнаній республіці.

«Увесь світ і демократична спільнота мають почати вживати активніших заходів для того, щоб ці території стали більш контрольовані, і щоб запобігати подібним інцидентам. Ми повторюємо нашу позицію: ми готові до необхідних заходів і саме тому виробили новий план мирного врегулювання», – заявив.
Давіт Кезерашвілі, однак, не поширив деталей плану.

Адміністративний кордон відокремлює від Грузії територію, яка перейшла під контроль невизнаної республіки після збройного конфлікту початку 90-х років. Він проходить по річці Інгурі, де з обох сторін є пункт пропуску, контрольований російськими миротворцями. Раніше адміністративний кордон дозволяли перетинати жителям прикордонних районів, їхнім родичам з обох боків або за спеціальним дозволом.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG