Доступність посилання

ТОП новини

Чи вилікувався Ющенко після отруєння? Чиє нашестя чекає Україну? (Огляд преси)


У вересні 2004 року Віктора Ющенка отруїли, і я дивуюсь, чому в Україні досі в цьому сумніваються, – заявив журналістам газети «Сегодня» лікар із Швейцарії, котрий вже тривалий час слідкує за здоров’ям Президента. На сьогодні Віктор Ющенко вже переніс понад 20 операцій, і фактично повністю вилікувався. На запитання журналіста, як дорого обходиться лікування Главі держави, лікар зазначив, що коли б у нього трапився інфаркт медичне втручання коштувало б набагато дорожче.

Україну чекає нашестя землемірів. Днями Кабмін подав на розгляд парламенту проект закону «Про державну інвентаризацію земель». Якщо закон буде ухвалений, то вже восени почнеться вимір вітчизняного чорнозему. Проте, як стверджує «Ділова столиця», – впорядкування обліку земель може обернутися катастрофою, бо закон передбачає не тільки створення реєстру вільних і зайнятих ділянок, але і наказує знайти землі, цільове призначення яких може бути змінене. Це дозволить вивести з аграрного, лісового і водозахисного фондів тисячі гектарів. Про це – в статті «Любителі міряти».

Кількість незаконних мігрантів, котрі намагаються потрапити до України, зменшується. Якщо 2006 року прикордонники затримали близько 4 тисяч нелегалів, то в 2007 – 3,5 тисячі. Найчастіше затримують громадян Грузії, Росії, трохи менше – Азербайджану і Таджикистану. В цілому країни Середньої Азії стали менш «проблематичними». Це пов’язано з посиленням охорони східного і північного кордонів України і допомогою від Євросоюзу – новим обладнанням і транспортом. Про це в газеті «Діло» розповідають прикордонники. Стаття називається «Утримання одного нелегального мігранта коштує 30 гривень в день».

«Різунів» у вишиванках, із закривавленими сокирами в повоєнні роки полюбляли зображати майстри радянської «політичної карикатури». Один із таких образів реалізували: у 1949 році двоє парубійків зарубали сокирою письменника Ярослава Галана, і з цієї детективної історії живописали ще барвистішу картину «людиноненависницької ідеології українського буржуазного націоналізму». Але, як зауважує газета «Україна молода», мало хто помітив, що 11 ударів сокири обірвали життя публіциста саме в момент, коли радянська влада почала вбачати в ньому свого ворога. Про це в матеріалі «Червона сокира».

Упродовж останніх століть картопля стала найулюбленішою стравою мільйонів жителів планети. Із продуктів харчування вона поступається хіба-що тільки пшениці, рису і кукурудзі. Про неї пишуть вірші, створюють музеї, ставлять пам'ятники. Про картоплю, її роль у житті людей та у продуктовому балансі держави журналіст газети «Голос України» розпитує у директора Інституту картоплярства Української академії аграрних наук А.Бондарчука. Стаття називається «Картопля: продукт поза конкуренцією».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG