Доступність посилання

ТОП новини

Туристичний феномен у Криму: курортний бум попри екологічні скандали


Кримські пляжі
Кримські пляжі

У Криму попри екологічні скандали спостерігається курортний бум. Кількість гостей, що відвідали півострів у перший літній місяць, збільшилася на 10 відсотків. І це при тому, що ціни на курортно-туристичні послуги зросли в середньому на третину. Сьогодні президія кримського парламенту ухвалила рішення про будівництво нового великого і сучасного терміналу в міжнародному аеропорту «Сімферополь», який вже не вправляється з дедалі більшим потоком авіатуристів.

Кримські урядовці розраховують, що до 2011 року, коли реконструкція сімферопольського аеропорту завершиться, пасажиропотік тут зросте уп’ятеро і Сімферополь прийматиме літаки усіх типів, у тому числі найсучасніші лайнери.

Новий аеропорт Сімферополя поки на папері
Гендиректор аеропорту Володимир Ануфрієв каже, що вже визначилося коло потенційних інвесторів: «На нинішній час висловили бажання брати участь в інвестиційному проекті три структури: дочірнє підприємство Віденського аеропорту, компанія «Ньюс-Харків» (це відомий український бізнесмен Олександр Ярославський) і московський уряд [міська влада Москви]».

За повідомленням Міністерства курортів і туризму автономії, попри те, що напередодні сезону пройшла негативна інформаційна кампанія щодо небезпечних наслідків екологічних аварій у Керченській протоці, перший місяць літа для курортної сфери виявився вдалим. Туристів приїхало більше, і їхня кількість сягнула півтора мільйона.

Тільки авіатранспорт дав зростання на 15 відсотків, каже спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко: «Динаміка відпочивальників збільшується, тому є необхідність будівництва сучасного авіатерміналу, який забезпечить у повному обсязі обслуговування 750, а в перспективі – 1200 пасажирів на годину з урахуванням усіх міжнародних стандартів».

Загалом кримські урядовці впевнено прогнозують, що цього року Крим прийме понад 6 мільйонів відпочивальників.

Ціни високі, сервіс поганий, а туристи все їдуть

Експерти звертають увагу на те, що цьогорічний туристичний бум відбувається на тлі значного зростання цін в регіоні. Туристичні послуги в Криму подорожчали більш як на третину – і це лише перша половина сезону.

Ялта чекає
А от рівень сервісу при цьому не поліпшився. Кілька курортників, які вже поверталися з відпочинку додому, так і сказали Радіо Свобода: «Дорого… Дуже дорого… А сервіс поганий…»

Керівник інформагенції «Є-Крим» Руслан Югош каже, що туроператори знають: які б не були погодні, екологічні, економічні чи етнополітичні умови, до Криму все одно приїде 5–6 мільйонів туристів.

«Саме існування великого контингенту постійних клієнтів забезпечує операторам цієї галузі стабільний прибуток, який їх влаштовує. У Криму переважно сервіс низький, іще радянський, бази відпочинку залишаються нереконструйованими з 1980-х років. Але великий потік туристів дозволяє власникам цих баз нічого не змінювати», – зазначає експерт.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG