Доступність посилання

ТОП новини

«Ягідні» порушники кордону


Порушуючи кордон, поліські діти на Рівненщині збирають ягоди у білоруських лісах. Але прикордонники завадили мешканцям Рокитнівського району Рівненщини розпочати ягідний сезон. За останній тиждень співробітники застави «Березове» на кордоні з Білоруссю повернули десятки ягідників назад. Серед них – 48 дітей та дев’ятеро дорослих.

Збирання ягід та здача їх на приймальні пункти є одним із найприбутковіших заробітків для поліщуків. Північні райони області вважаються депресивними. Роботи в тутешніх селах практично немає, фермерів можна полічити на пальцях – бракує коштів для купівлі техніки для обробітку землі. Однак зібрані у ягідний сезон дари лісу іноді годують поліські сім’ї по півроку.

Українське Полісся більше сходжене ногами ягідників, адже з боку білоруських сіл до ягідних місць на півдні Білорусі завадять пройти болота. Тож люди частенько ходять на недоступні білорусам ягідні місця сусідньої держави.

Це не заборонено, однак перетинати кордон необхідно у пунктах пропуску. Селяни не роблять цього через велику відстань між пропускними пунктами.

Минулого року під час незаконного перетину кордону для збирання ягід чорниць і журавлини співробітники Північного регіонального управління Держприкордонслужби зупинили майже три тисячі людей.

Нині сезон лише розпочався, однак порушників уже близько трьохсот, три чверті з них – неповнолітні.

Українські прикордонники мають право накладати штраф. У білорусів покарання за незаконний перетин кордону суворіше і може потягти за собою й кримінальну відповідальність.

(Рівне – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG