Доступність посилання

ТОП новини

Навколо вибуху в Мінську


Перша доаомога постраждлалим від вибуху під час масового концерту з нагоди Дня незалежності Білорусії
Перша доаомога постраждлалим від вибуху під час масового концерту з нагоди Дня незалежності Білорусії

Минулої ночі в центрі Мінська під час масового концерту з нагоди Дня незалежності стався вибух. Загиблих немає. Поранено близько 50 осіб, 4 з них залишаються в реанімації.

У перших коментарях начальник мінської міліції сказав про цей випадок як про хуліганський вчинок. І кримінальну справу з цього приводу завели за статтею «хуліганство». Пізніше міністр внутрішніх справ Білорусі не виключив, що те, що сталося, можуть перекваліфікувати на «теракт», але наразі такої інформації немає. Тут білоруська влада діє дуже обережно. Мабуть, тому, що раніше офіційний Мінськ дуже пишався тим, що в Білорусі, на відміну від Росії, панує спокій і не буває терактів. Виглядає, що сьогодні ситуація змінилася.

На нічному концерті, де стався вибух, був присутній і президент Білорусі Олександр Лукашенко. Президент був досить далеко від місця вибуху. До того ж, його чисельна охорона не дозволила б підійти близько до нього неперевіреним особам.

Хоча пізніше Лукашенко сам підійшов до місця вибуху і почав особисто керувати подоланням наслідків, давати розпорядження міліції, медичним службам. Цей вчинок виглядає досить необачним, тому що пізніше там знайшли ще один саморобний вибуховий пристрій. Дивно й те, що після вибуху, коли протягом трьох годин до натовпу їхали машини швидкої допомоги, святковий концерт продовжувався майже всю ніч...

У президентській адміністрації наразі утримуються від коментарів на тему, чи не був цей вибух спрямований проти президента.

Подібного в місті ще не було

Люди в Мінську в шоці, тому що подібного в місті не було. Одна з постраждалих бачила цей пристрій перед вибухом – він був замаскований у пакет від соку, який лежав під ялинкою, і не викликав якоїсь підозри. Бо сміття в місцях народних гулянь –багато. Інші бачили чорнявого чоловіка, який кинув цей пакет. Дехто каже, що було аж два вибухи...

Тим часом святкування з нагоди Дня незалежності продовжаться до 6 липня, причому без особливих змін у програмі та системі охорони.

Два роки тому дуже подібний вибух стався у Вітебську, тільки жертв було менше.

Тоді у справі, пов’язаній з вибухом, допитували представників місцевої опозиції. Цього разу опозицію ще не звинуватили, але вона побоюється, що цим прикрим випадком можуть скористатися, щоб посилити репресії.

Дехто з опозиції навіть не виключає, що це взагалі була провокація владних структур перед парламентськими виборами.

(Мінськ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG