Доступність посилання

ТОП новини

«Американська демократія народилася з вадою» – Кондоліза Райс


Виступ Кондолізи Райс перед співробітниками Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, Прага, 8 червня 2008 р.
Виступ Кондолізи Райс перед співробітниками Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, Прага, 8 червня 2008 р.

Співробітники радіо Вільна Європа/Радіо Свобода звикли до того, що до нас приїжджають гості і нас хвалять, а хвалять нас за те, що ми є носіями свободи та правди. До таких похвал можна ставитися критично, або навпаки, можна радіти і пишатися тим, що працюєш на радіостанції, яка має славне минуле і яка допомогла мільйонам людей зберегти дух свободи у їхніх серцях.

Саме такі речі усім тут, на Свободі, сьогодні говорила держсекретар США Кондоліза Райс, завітавши до нас після того, як вона та міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ підписали угоду, за якою в Чехії збудують радарну станцію протиракетної оборони.

Слухаючи Свободу та Вільну Європу за часів комунізму, люди заявляли про свою власну свободу. Свободу не знищиш, бо свобода живе не в коридорах влади, а в людських серцях. Свободу і волю можна відкласти, але її не можна заперечити. Великою драмою історії є те, що свобода не зазнає поразки. Такі слова пролунали з вуст Кондолізи Райс сьогодні.

Удосконалення демократії – це тривалий процес

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода розташовані в будинку колишнього чехословацького комуністичного парламенту. Хто б подумав, що колись у цьому будинку виступатиме держсекретар США, сказала пані Райс. Враховуючи цю драму історії, якою є свобода, продовжила вона свою думку, в нашому новому будинку так само, напевне, виступатимуть міністри Іраку, Ірану та Афганістану.

Кондоліза Райс визнала, що американська демократія не була ідеальною. «Наша демократія мала ваду від народження, моїх предків вважали лише частково людьми», – нагадала вона, пригадуючи, що рабство існувало в ранній Америці поруч із високими поняттями волі та свободи, свободи слова, віровизнання. Саме ці провідні принципи Конституції Сполучених Штатів дали американцям відповідні інструменти для того, щоб цю демократію удосконалювати і ліквідувати таке зло, яким було рабство.

Відповідаючи на запитання щодо розширення НАТО, американський держсекретар відверто сказала, що попри те, що НАТО не є загрозою для Росії, жоден російський президент не погодиться на розширення Альянсу. Але розширення – це справа НАТО, а не Росії, нагадала вона.

А що робити з енергетичною безпекою і демократією, коли нафтомільйони збагачують тоталітарні режими і придушують демократію та свободу? Що може США сказати таким країнам, запитав директор азербайджанської служби. Такі країни ніколи не будуть повноцінно розвиватися і ніколи не будуть частиною модерного світу, якщо їхня система правління та устрій — це система 18-го століття, відповіла пані Райс.

«Я вирішила, що прапор США має майоріти в Мінську»

Кілька років тому Кондоліза Райс назвала Білорусь останньою диктатурою в Європі. За останні місяці дипломатична присутність США в цій країні радикально скоротилася. У Білорусі режим Лукашенка переслідує опозицію, заарештовує мирних демонстрантів, придушує права та свободи свого народу. Чому Сполучені Штати не розірвали дипломатичні стосунки з цією країною, запитав директор білоруської служби.

«Ми не розірвали дипломатичні стосунки з Білоруссю тому, що я не хотіла, щоб американський прапор перестав майоріти в Білорусі. Цей прапор є символом свободи», – наголосила Кондоліза Райс.

Свобода іноді потребує багато часу. Але часом все просувається дуже швидко. Пані Райс пригадала, як 1989 року вона працювала в Білому домі президента Джорджа Буша-старшого. «Хто б міг уявити, що 2 роки пізніше, 1991-го, не стане Варшавського пакту, а 1992 року вже не буде Радянського Союзу?», – зауважила держсекретар.

Пані Райс є природним оратором. Її теплий голос комунікує з тими словами, які вона вимовляє, вселяє переконливу віру в те, що вона говорить. Хочеться їй вірити. Але, мабуть, було б краще, якби її почули і повірили її словам не співробітники Радіо Свобода, а президенти Росії та Білорусі, Ірану та Зімбабве, Туркменистану та Узбекистану, Північної Кореї та Китаю — всіх тих країн, де свобода існує лише як абстрактне поняття в словниках. Свободівці давно живуть свободою.

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG