Доступність посилання

ТОП новини

Режисер парламентського протистояння. Загибель вугільної галузі. Благополуччя українських олігархів. (Огляд преси)


У парламентських кулуарах кореспондент «Газети 24» з’ясував цікаві деталі. Виявляється, усе, що відбувається в Раді, режисується з Банкової: нібито Віктор Ющенко домовляється про співпрацю з Партією регіонів. Формат цієї співпраці цілком конкретний: регіонали жертвують Віктором Януковичем і підтримують Ющенка на президентських виборах. Натомість вимагають переформатування коаліції й відставки Кабміну Юлії Тимошенко. Реалізувати цей план оточенню президента заважає непоступливість більшості фракції НУ–НС. Подробиці вміщені в статті «Блокада з підтекстом».

Дописувач газети «Голос України» стверджує, що держава штучно гальмує перехід вугільних шахт у приватні руки й тим самим прискорює загибель дієздатних підприємств. Якщо навіть у повному обсязі фінансувати життєдіяльність і підтримку роботи будь-якого вугільного підприємства, але при цьому не виділяти жодної копійки на його розвиток, це рівнозначно в найближчому майбутньому втраті підприємства.На цьому наголошується в статті «На краю прірви».

Цього року кооперативний рух України і взагалі весь бізнес країн СНД відзначає свій 20-річний ювілей. Наприкінці травня Верховна Рада СРСР ухвалила закон «Про кооперацію», який вперше від часів НЕПу 20-х років узаконив приватну ініціативу і підприємництво. Тоді, як згадує газета «Сегодня», цей закон не сприймали як провісника глобальних перемін. І не сподівались, що від нього візьмуть початок монстри бізнесу. Про значення закону і його переваги перед сучасними законами розповідається в статті «Так зароджувався капіталізм».

В Україні епідемія туберкульозу. Щороку на цю недугу захворюють майже 40 тис. українців, більше 10 тис. помирають. Утім, як зауважує «Газета по-українськи», через відсутність єдиного реєстру хворих, реальну їх кількість визначити важко. Погіршення епідемічної ситуації фахівці пояснюють безробіттям, бідністю, труднощами в отриманні медичної допомоги соціально уразливим групам населення. А ще - скороченням фінансування медицини. Так, кошти на закупівлю протитуберкульозних препаратів у цьому році передбачене тільки з третього кварталу. Відтак потраплять вони до лікувальних закладів у кращому випадку в другій половині року. При цьому мало кого цікавить, що перерви в лікуванні визначеними препаратами призводять до формування резистентних, часом невиліковних і хронічних форм туберкульозу.

У переддень свята Івана Купала розпочався фінал цьогорічної акції «Сім природних чудес». Як пише газета «Україна молода», те, що оголошення фіналістів організатори акції запланували провести на березі озера Світязь, на Волині, вказувало, що найбільше озеро країни з лікувальними властивостями однозначно потрапить до фіналу. Про інших ймовірних фіналістів розповідається в матеріалі «Обираймо сім природних чудес України».

(Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG