Доступність посилання

ТОП новини

Безкоштовне таксі для окремих категорій інвалідів з’явилося у Львові


Ярослав Мудрий біля нової машини львівського таксі для інвалідів
Ярослав Мудрий біля нової машини львівського таксі для інвалідів

Два безкоштовних таксі для осіб із особливими потребами почали їздити Львовом. Люди із вадами зору та з порушенням опорно-рухового апарату зможуть користуватися послугами такого таксі. Ініціатива належить громадській організації і фінансово підтримується Федеральним міністерством соціального забезпечення Австрії. Незабаром такий проект мають реалізувати і в Чернівцях.

Два автомобілі «Рено» спеціально облаштовані, щоб людина в інвалідному візку могла самостійно заїхати у салон.

Ярослав Мудрий у 16 років отримав травми хребта, впавши з черешні. З того часу чоловік пересувається в інвалідному візку. Він пройшов табір активної реабілітації, де навчився самостійно давати собі раду в житті. Чоловік працює у громадській організації, добратись маршруткою на роботу не може, адже вони не пристосовані для інвалідних візочків.

«Автобусний завод випускає тролейбуси, в яких зручно людині у візку», – зазначає Ярослав Мудрий. Він каже, що безкоштовне таксі для нього буде великою допомогою, як і для його друзів. Адже людина з особливими потребами залишається зачиненою у чотирьох стінах, і їй самостійно важко пересуватись – перепоною є архітектурні бар’єри.

Тепер можна замовити таксі і поїхати у справах. Надаватиметься перевага соціальним маршрутам – у шпиталь, поліклініку.

Вони хочуть почуватись на рівних правах зі здоровими людьми

У Львові понад 5 тисяч осіб із вадами зору та з порушеннями опорно-рухового апарату. Вони потребують сторонньої допомоги, щоб пересуватись містом.

Ініціатор проекту громадська організація «Народна допомога» апелюватиме до підприємців, щоб збільшити кількість машин.

Як розповів керівник проекту Юрій Лопотинський, служба перевезення людей з особливими потребами працюватиме у робочі дні з 9 до 17 години, викликати таксі можна телефоном: 243-51-05.

Замовляти машину потрібно завчасно. Адже протягом дня таксі здійснюватиме до 8 замовлень. У разі потреби приїжджатиме особа для супроводу.

У майбутньому безкоштовні соціальні таксі обслуговуватимуть самотніх і хворих пенсіонерів, а також людей із вадами слуху.

В Австрії два роки тому ухвалили закон, згідно з яким права неповносправних прирівняли з правами здорових людей і почали реалізовувати програму безбар’єрного життя.

Львів’янин, інвалід Ярослав Мудрий каже, що бажає рівних стосунків людей з особливими потребами і звичайних громадян. А ще, зауважив він, «щоб на вулиці не дивились на нас з болем, що я людина у візку».

(Львів – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG