Доступність посилання

ТОП новини

Корупційний скандал у Волинському СБУ


Спеціальна державна комісія розслідує ситуацію щодо розповсюдженого через інтернет відео про нібито корупційні дії волинських правоохоронців. У складі комісії близько 20 столичних прокурорів та працівників служби безпеки. Місцеві правоохоронці відкидають звинувачення, а фільм називають помстою «квіткових контрабандистів».

На розширеній колегії СБУ за головуванням Валентина Наливайченка показали компрометуюче відео про роботу правоохоронців Любомльського міжрайонного управління СБУ на Ягодинській митниці. Там нібито зафіксовано, як правоохоронці ділять «зароблені» за день гроші. Учора це відео поширили через мережу інтернет.

Вдала операція чи свідома дезінформація?

Начальник Любомльського міжрайонного відділення Служби безпеки України (МРВ СБУ) Юрій Кушнерук називає це відео «свідомою дезінформацією» працівників внутрішньої безпеки СБУ. Він стверджує, що спровокував ситуацію, намагаючись вивести «на чисту воду» людей, які стежили за ним та його колегами. Однак Валентин Наливайченко зробив внутрішню інформацію загальнодоступною, продемонструвавши відео на колегії. Юрій Кушнерук надіслав до Генпрокуратури листа із проханням дати оцінку діям виконувачу обов’язків голови Служби безпеки, а причиною цієї ситуації назвав помсту «квіткових контрабандистів».

За словами Юрія Кушнерука, Любомльські правоохоронці призупинили квіткову контрабанду через польсько-український кордон.

Також у цьому відкритому листі Кушнерук застерігає, що дії з прослуховування телефонів та фільмування можуть проводитися стосовно будь-кого з українських громадян.

Крапки розставить слідство

СБУ у своїх діях опирається на ухвалений у березні цього року спільний наказ в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка та голови Державної митної служби України Валерія Хорошковського. Згідно з цим наказом співробітникам спецслужби забороняється перебувати на території зон митного контролю пунктів пропуску через державний контроль.

Внутрішня безпека СБУ встановила ретельне спостереження за роботою любомльських колег на Ягодинській митниці. Згодом було ухвалене рішення про розформування прикордонних Любомльського та Володимир-Волинського МРВ УСБУ у Волинській області.

Тепер комісія з’ясовує наскільки те, що знято на відео, відповідає дійсності.

(Луцьк – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG