Доступність посилання

ТОП новини

Останній на Західній Україні конфлікт між державою та церквою вирішили


Під час церемонії закладення символічної капсули у фундамент майбутньої наукової бібліотеки.
Ужгород, 9 липня 2008 р.
Під час церемонії закладення символічної капсули у фундамент майбутньої наукової бібліотеки. Ужгород, 9 липня 2008 р.

В Ужгороді заклали символічну капсулу в фундамент майбутньої наукової бібліотеки Ужгородського національного університету. Зведення цього приміщення має поставити крапку в конфлікті навколо культового об’єкту, бо наукова бібліотека розташована в резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії.

Понад 4 мільйони книг в одній із найбільших бібліотек Західної України під загрозою знищення, бо існують у ледве пристосованих для зберігання друкованих видань умовах. Це наукова бібліотека Ужгородського національного університету, розташована вона у колишній єпископській резиденції в Ужгороді.

Дірява стеля та прориви водомереж загрожують справжнім шедеврам, серед яких 24 стародруки, що побачили світ до 15 століття, а також Острозька Біблія Івана Федорова. Потреба в перенесенні бібліотеки виникла давно, а кілька років тому права на будівлю пред’явила Греко-католицька єпархія. Проте перенести такий великий книжковий фонд нема куди.

За рік весь книжковий фонд переноситимуть з єпископської резиденції до нових приміщень

Знайшли вихід із ситуації й порівняно економічний план: приміщення бібліотеки вирішили збудувати поміж бетонними опорами основного корпусу.

«Такий вихід із ситуації матиме кілька переваг. По-перше, тут перебуває переважна більшість студентів – 60 відсотків навчаються в головному корпусі, і є сподівання, що коли бібліотека міститиметься поруч, то її відвідуватиме більша кількість молоді. По-друге, сьогодні ми починаємо роботи, нарешті справедливість переможе. Бо на всій Західній Україні культові споруди передані церкві, Закарпаття єдине залишається, де кафедральний собор розташований в університеті Ужгорода. Але це треба зрозуміти, і я з цим звертаюся до його преосвященства владики Мілана, ми не можемо просто так винести 4 мільйони книг на вулицю», – каже ректор Ужгородського національного університету Микола Вегеш.

За словами ректора, технічну документацію розробив вуз. Кошти обіцяють виділити з обласного бюджету. Під це обласні депутати розробляють кілька програм, адже необхідно не лише збудувати приміщення для наукової бібліотеки, але й забезпечити її сучасним обладнанням, комп’ютерної технікою тощо.

«Півтора місяця тому ми започаткували відновлення єдиного на Європейському континенті Музею лісу і сплаву, сьогодні ми заклали капсулу в будівництво наукової бібліотеки УжНУ – це ті речі, які дадуть можливість говорити про Закарпаття як про область, де європейські цінності для людини відновлюються і ставляться вище за все», – повідомив перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Балога.

Будівельники обіцяють, якщо не буде затримки з фінансами, то вже до кінця цього року завершать перший етап будівництва. А ще за рік весь книжковий фонд наукової бібліотеки УжНУ можна буде переносити з резиденції до нових приміщень.

(Ужгород-Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG