Доступність посилання

ТОП новини

«Паспортна скрута». В українців знову можуть виникнуть проблеми із закордонними паспортами


Консорціум «ЄДАПС», який друкує закордонні паспорти, не виконав свою погрозу припинити випуск цих документів. На відміну від минулого року, коли забракло бланків, зупинки друку вдалося уникнути. В останній момент «ЄДАПСу» гроші таки виділили. Однак коштів все рівно обмаль і загроза залишається. Невже у пору відпусток українців позбавляють можливості поїхати за кордон? Як унеможливити дефіцит документів? Які поради дають фахівці тим, хто хоче відпочити за рубежем, а в нього виникають проблеми з документами?

Лише вчора пообіцяли профінансувати паспортну систему

Борг перед консорціумом «ЄДАПС», що друкує, зокрема, закордонні паспорти, водійські посвідчення на замовлення МВС, сягнув 54 мільйонів гривень, зазначив заступник генерального директора у зв’язках з громадськістю консорціуму Олександр Драников. Тому це підприємство змушене було заявити про неможливість із 10-го липня друку документів. І лише в останній момент «ЄДАПСу» гроші пообіцяли. «Вчора ввечері відбулося засідання бюджетного комітету ВРУ і ми отримали лист про те, що було ухвалене рішення про фінансування паспортної системи, за рахунок погашення заборгованості перед консорціумом «ЄДАПС», 20 мільйонів гривень. Також нам був представлений графік погашення вже існуючої заборгованості і графік безперебійного фінансування паспортної системи країни. У загальному портфелі замовлень державні становлять 19%».

Десятимільйонна заборгованість перед підприємствами, які виготовляють закордонні паспорти

Всупереч тому, що кошти таки пообіцяли надати, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко визнав: є «десятимільйонна заборгованість перед підприємствами, які виготовляють закордонні паспорти». До того ж, паспортний дефіцит для України не є новиною. Рівно рік тому через нестачу бланків десятки тисяч людей не змогли виїхати за кордон. «Де гарантія, що ситуація не повториться?» - на це запитання відповів Радіо Свобода Андрій Теслюк, начальник відділу МВС України. «Потрібно, щоб народні депутати проголосували і дали стільки грошей на ці питання, скільки просять, адже більше ніхто не вимагає. Ми даємо розрахунок, називаємо середню річну кількість видачі закордонних паспортів. Називаємо відповідну суму, скільки коштує один бланк закордонного паспорту. Якщо зменшать суму грошей, то охочих отримати закордонний паспорт не стане менше. Просто бланків вистачить, наприклад, лише на півроку».

Проблема відпочити за кордоном

Якщо знову виникне проблема із видаванням закордонних паспортів, це може негативно позначитись на туристичному потоці, адже зараз пік сезону, констатує речник Національної туристичної асоціації Володимир Царук. «Це, безумовно, буде криза. Тому що в сезон відпусток кількість людей, які хочуть поїхати закордон, збільшується. А без закордонного паспорта це неможливо. У нас щотижня тільки в напрямку Туреччина - Київ близько 50 чартерних рейсів. В інших напрямках ситуація така ж».

Безлад із бюджетом – основна причина

Натомість міністр внутрішніх справ Юрій Луценко наголошує: борги перед підприємствами, які виготовляють закордонні паспорти, пов'язані з тим, що попередній уряд, очолюваний Віктором Януковичем, заклав фінансування, якого вистачило лише на півроку. Зі свого боку, народний депутат від НУ-НС Володимир Стретович зауважує: якби не виник нинішній безлад із бюджетом, негараздів із паспортами не було б у принципі. «Треба формувати політичні інституції таким чином, щоб той, хто йде до органів влади, дбав про інтереси співвітчизників, а не про власні. Якби бюджет був вчасно прийнятий і проведені всі дії не в липні, а в березні».

Та й коштів не бракує

Проблеми із друком паспортів виникають штучно, їх можна вирішити дуже просто, стверджує народний депутат від Партії регіонів, Василь Грицак. Борг перед консорціумом, що випускає документи, становить близько 54 мільйонів гривень. А пересічні громадяни сплатили державного мита у шість разів більше, констатує пан Грицак. Тому питання не у браку грошей, а в тому, для чого їх використовують. «Громадяни України сплатили до державного бюджету як державне мито близько 300 мільйонів гривень, а до кінця року ця сума становитиме 700 мільйонів гривень. Вартість паспорту для виробників становить 40 гривень, а держава бере з громадянина 170 або 340 гривень. Різниця йде на розвиток паспортної системи, а потім говорять, що немає грошей. Повірте мені, вистачає. Потреба була на цей рік 169 мільйонів – треба було віддати. Я розумію, що ситуація пікантна — зміни внести до бюджету неможливо, оскільки фактично не працює ВРУ. Але уряд має шукати інші шляхи, щоб профінансувати паспортну систему».

Варто знати

Як же поводитись людині, якщо вона у ці дні, в пору відпусток, хоче якомога швидше, зручніше оформити закордонний паспорт? Поради Ольги, співробітниці однієї із українських туристичних агенцій. «Варто заздалегідь продумувати термін свого відпочинку. Необхідно подивитися термін дії свого закордонного паспорта, бо майже всі посольства і консульства вимагають термін дії не менше, ніж 6 місяців з моменту повернення в Україну».

У травні цього року в Україні видали 133 тисячі закордонних паспортів, це більше, ніж такого ж місяця торік, майже удвічі.


Чи була якась тяганина, коли Ви отримували закордонний паспорт?
Надія, студентка: Я робила закордонний паспорт заздалегідь. Зробили його за 2 місяці.
Мартін, менеджер: Заплатив, як того вимагали у паспортному столі. І забрав через 2,5 місяці.
Юлія, студентка: Я робила паспорт за 2 тижні, тому платила додатково за прискорення.
Олександр, юрист: Замовляли через посередників. Коштувало це 100 американських доларів.
Тетяна, інженер-хімік: За місяць мені тричі доводилося вистоювати чергу до обіду з 6 години ранку.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG