Доступність посилання

ТОП новини

Роман Салмана Рушді визнали найкращим з лауреатів Букерівської премії


Роман Салмана Рушді «Діти півнОчі» виграв нагороду «Найкращий з переможців Букерівської премії». Переможця визначило голосування публіки.

Сер Салман Рушді
Сер Салман Рушді, якого лише кілька днів тому королева посвятила за досягнення в літературі у Лицарі Британської Імперії, щойно отримав іще одне визнання свого видатного внеску до літератури – читачі визнали його перший роман 1981 року найкращою книжкою з усіх переможців престижної Букерівської премії за 40 років її існування. Ця книжка була однією з п’яти відібраних на «короткий список».

Сер Салман, що не зміг особисто бути присутнім на лондонській церемонії, через те, що нині перебуває у поїздці Сполученими Штатами, надіслав подяку в записі. Це була третя Букерівська нагорода для автора, який також 1993 року отримав премію «Букер з Букерів».

У посланні Рушді сказано: «Це чудова новина, я просто щасливий і хочу подякувати всім читачам в усьому світі, що проголосували за книжку «Діти півнОчі».

Йому оголосили фатву за «Сатанинські вірші»

На церемонії у лондонському конференц-голі South Bank були присутні сини письменника Зафар і Мілан, що й одержали нагороду від імені батька. Сер Салман прокоментував це таким чином: «Це просто чудова альтернатива: мої справжні діти одержують нагороду від імені моїх вигаданих дітей».

Також письменник зазначив: «Якщо б ви написали навіть одну книжку, яка западає людям у пам’ять так глибоко, то вам пощастило. Тим фактом, що ця книжка через 27 років після виходу у світ усе ще викликає зацікавлення людей, я дуже пишаюся. Але я йду вперед. І мені самому насправді цікавішими є мої більш недавні твори».

Коли 8 липня закінчилося голосування щодо «короткого списку» творів, то через інтернет та за допомогою SMS за книжку Рушді проголосувала 7801 особа, що становило 36 відсотків від загального числа голосів. Іншими номінантами були письменники Пітер Бейкер, Пат Баркер, Джей-Ем Кутці, Надін Ґордімер і Джей-Джі Фаррелл. Ïх номінували фахівці у галузі літератури.

Букерівську премію вперше було вручено 1969 року і за 39-річний період вона мала 41 переможця,1974 і 1992 років її поділили по двоє авторів.

Крім шанувальників літератури, Рушді відомий широкому загалові тим, що за його роман 1988 року «Сатанинські вірші», який ісламська духовна верхівка визнала за образу їхньої релігії, аятола Хомейні – у той час верховний лідер Ірану – оголосив йому фатву, яка закликала вірних його вбити. Це призвело до того, що Рушді довелося майже 10 років переховуватися, перебуваючи під охороною британських спецслужб. Він міг лише дуже рідко з’являтися на публіці.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG