Доступність посилання

ТОП новини

Зухвалий напад моджахедів в Афганістані: загинули 9 американців


Понад 100 моджахедів напали в неділю на американську заставу в східному Афганістані. Внаслідок запеклої сутички поблизу кордону з Пакистаном загинули 9 американців, ще 15 вояків США поранені. Нападники втратили вбитими понад 40 осіб. Це найбільші втрати Сполучених Штатів за один раз, після червня 2005 року, коли внаслідок атаки моджахедів на транспортний вертоліт загинули 16 американських вояків. Афганські бойовики все більше об’єднуються із племінними угрупованнями Пакистану для протидій силам НАТО в Афганістані.

Останній напад бойовики вчинили на щойно створену заставу на сході Афганістану, яку американські військові лише завершували укріплювати в п’ятницю, 11 липня. Бойовики готувалися до цього нападу кілька днів, вони просочувалися у місця неподалік застави НАТО через кордон між провінціями Кунар і Нурістан.

У розмові з Радіо Свобода губернатор Нурістану Назрат Нур сказав: «Напад був здійснений на заставу американських сил у Вайфалі. За моїми даними, американців атакували з трьох сторін».

Американські сили підтримки прибули, коли оборонці застави вже втратили 9 вбитими і 15 пораненими. Гулям Фарук, поліцейський чин із Нурістану, каже, що нападники були об’єднанням із сил «Талібану» і «Хезб-е-Ісламі» Хекматіяра, а також добровольців із числа чеченців, арабів і пакистанців.

Кількість нападів на сили США і НАТО зросла майже наполовину

Губернатор Нурістану Назрат Нур зазначає, що бойовики «Талібану» та їхні союзники з інших країн останнім часом значно активізувалися. «Ситуація з безпекою погіршилася в двох східних районах Нурістану. Повстанці зосередилися саме там. Із тих місць вони активізували свої вилазки у останні дні. Сутички тривали вже упродовж трьох останніх днів. Місцеві загони самооборони дали відсіч бойовикам. Але там не вистачає сил безпеки. Місцеві жителі використали все, що було під руками, і вигнали нападників, але ситуація там все ще напружена», – зауважив Назрат Нур.

Американські військові кажуть, що ситуація в Афганістані стає більш напруженою, а тактика талібів і їхніх союзників – більш складною, інтенсивною і краще координованою. У порівнянні з 2007 роком сьогодні кількість нападів на сили США і НАТО на сході Афганістану зросла майже наполовину. Щомісячні втрати військ США і НАТО в цій країні перевищили у травні-червні втрати американців в Іраку.

Представники командування США в Афганістані зауважують, що бойовики отримують підкріплення від войовничих угруповань із Пакистану і сьогодні на схід Афганістану потрібно додатково направити щонайменше три бригади вояків, це приблизно 10 тисяч осіб. Очікується, що ослаблення напруги в Іраку дозволить здійснити додаткове переміщення сил США та їхніх союзників.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG