Доступність посилання

ТОП новини

Федерація профспілок України хоче змінити керівництво


Головний офіс ФПУ у Києві
Головний офіс ФПУ у Києві

Ще минулого тижня президія Федерації профспілок призупинила повноваження голови ФПУ Олександра Юркіна на його прохання. Про це повідомила прес-служба Федерації. А сьогодні керівники низки галузевих профспілок на прес-конференції закликали пана Юркіна взагалі подати у відставку.

Керівники галузевих профспілок звинувачують Олександра Юркіна в авторитарному стилі керівництва, ігноруванні думок галузевих організацій і непрозорому управлінні профспілковим майном.

Голова ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства Олексій Романюк зазначає: «Боротьба за гідну заробітну плату та достойний рівень життя звелися до безкінечних консультативних зустрічей з керівництвом держави та роботодавцями. З боку голови не було вжито дієвих заходів щодо використання профспілок для вирішення питань захисту членів профспілок від шаленого зростання цін на товари першої необхідності, подолання негативних наслідків від вступу України до СОТ. Залишилися пустими обіцянками заяви Юркіна щодо прозорості управління майном профспілок та використання дивідендів від господарської діяльності підприємств, заснованих ФПУ».

Кампанія рейдерського захоплення ФПУ?

Сам Олександр Юркін напередодні на прес-конференції заявив про цілеспрямовану кампанію рейдерського захоплення Федерації профспілок України. Одним із елементів цієї кампанії він назвав затримання свого заступника Сергія Косіна, який опікувався майновими питаннями.

Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода попросило попередника Олександра Юркіна на посаді голови ФПУ, нині народного депутата України з Фракції Партії регіонів Олександра Стояна.

«Критична наступила межа, коли вже галузеві профспілки не можуть бачити, що виробляє Юркін. Тому що це люди дуже обережні, і вони ідуть рідко на крайні заходи. Вони йдуть на цей крок для того, щоб дійсно якось постаратися очистити свою організацію. Ті хлопці, які тоді прийшли під час Помаранчевого перевороту... Я вже й тоді знав про Юркіна, що він багато чого робить не так і не те. І робить не в інтересах організації, а в своїх власних», – зауважив Олександр Стоян.

ФПУ ситуацію не коментує

Сам Олександр Юркін ситуації не коментує. Як повідомили в прес-службі Федерації профспілок, 17 липня має відбутися рада ФПУ, на якій остаточно визначиться доля керівництва організації. А до того, на прохання Олександра Юркіна, ніхто і ніде жодних коментарів не мав би давати.

Отож за коментарем довелося звернутися до профспілок, які не входять до Федерації. Голова Київської незалежної медіа-профспілки Михайлина Скорик зазначила: «У нас були спроби співпрацювати разом із ними. Але оскільки то стара радянська структура, вона досить забюрократизована, не така мобільна, досить малоефективна, як на мене, то кроки зближення були не дуже вдалими. А та ситуація, що є в Федерації, то там виросло нове покоління лідерів. Вони хочуть взяти владу в свої руки і перебудувати профспілки під більш ефективну структуру».

До складу Федерації профспілок України входять 74 галузевих профспілок і регіональних об’єднань.

(Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG