Доступність посилання

ТОП новини

Відродження Батурина


В Україні поступово відновлюють пам‘ятки історії та архітектури. Так у Батурині на Чернігівщині повним ходом іде відбудова фортеці та реставрація церкви-усипальниці останнього гетьмана України Кирила Розумовського та його палацу. Фірма «Raffinade Group» влаштувала до Батурина прес-тур столичних журналістів.

Батурин був заснований у 1575 році, знищений у 1708 і відроджений за гетьмана Кирила Розумовського в 1750 році. Нині це селище міського типу.

Найбільш відома трагедія Батурина 1708 року. Після того, як гетьман Іван Мазепа об’єднався з Карлом XII, російський цар Петро Перший наказав своєму полководцю Олександру Меншикову знищити місто. За даними істориків, тоді загинуло до 20-ти тисяч осіб і місто повністю спалили.

Що було знищене 300 років тому, намагаються відновити нині. Донедавна на місці трагедії стояв лише величезний бронзовий хрест з розп’яттям. Як нам повідомили екскурсоводи, його на власні кошти встановив Віктор Ющенко, коли вже не був Прем’єром, але ще не став Президентом.

Відтворення завершиться вчасно

Вже майже відбудували мури фортеці, будинок Мазепи, полкову скарбницю, залили фундамент Покровської церкви.

Заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Приходьмо розповів: «Проблем практично нема, оскільки коли починався проект, досить серйозно все порахували, працювало багато фірм, науковців. Працював інститут, який проектує метро. Закінчимо вчасно. Плануємо в жовтні об’єкт здати».

Вірить, що фортецю відбудують до річниці трагедії, і декан історичного факультету Чернігівського педуніверситету Олександр Коваленко: «Я, заплющивши очі, бачу все це, як воно б мало бути на початку листопада. Мені здається, це буде достатньо вдала спроба не реставрації, не реконструкції — тут є дуже серйозні смислові нюанси— це відтворення. Причому відтворення, яке базується на принципі обережного ставлення до культурного шару».

На радість місцевим мешканцям

Радіють, що відтворюється Батурин, і місцеві мешканці. Адже в місті також планують побудувати різноманітну туристичну інфраструктуру, а це насамперед робота.

«Музей цей розбитий був. Не було тут нічого. Одні стіночки малесенькі. А тоді Президент Ющенко взяв і реставрував нам музей. Зробив все прекрасно. Так що ми дуже задоволені. Що ви їздите, що ви не забуваєте нас».

А ще в народі кажуть, що краще один раз побачити, ніж 100 разів почути.

(Батурин-Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG