Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук: Будь-які російські зовнішньополітичні концепції мають Україну насторожувати


Перший президент незалежної України Леонід Кравчук заявляє, що будь-які російські зовнішньополітичні концепції мають Україну насторожувати.

В інтерв’ю Радіо Свобода він висловив припущення, що Росія може поставити під сумнів деякі територіальні компактні поселення або території щодо належності тій чи іншій країні, а точніше Росії.

«Я дуже уважно читав свого часу таку ж концепцію Бориса Єльцина. Там прямо було написано, що Україна входить і буде входити у сферу впливу російських інтересів. Росія завжди публічно вустами окремих своїх політиків, а то й МЗС – що загалом є небезпечним, бо коли Лужков заявляє про Севастополь чи про Крим, то я можу сказати, що це думка Лужкова, – але коли МЗС після цього каже, що так як Лужков думає багато росіян, то це означає, що вони можуть думати-думати, а потім щось і придумати... Потім вони скажуть, що це більшість людей, котра вибере відповідних керманичів і ми матимемо серйозні проблеми у стосунках із Росією», – сказав Леонід Кравчук, наголосивши, що Україна не може це замовчувати.

Він зазначив, що Україна повинна шукати захист своїх інтересів, своєї державної цілісності і називає таким захистом НАТО.

Леонід Кравчук також закликав українських політиків «не прогинатися» перед росіянами і служити Україні.

Згідно Концепції зовнішньої політики Росії, яку оприлюднили 15 липня, Москва планує – «вести справу до завершення міжнародно-правового оформлення державного кордону Російської Федерації, а також кордонів морських просторів». У концепції також сказано, що «Росія зберігає тверду негативну позицію стосовно розширення НАТО, і зокрема, стосовно надання Плану дій щодо членства в цій організації Україні та Грузії».

В інтерв’ю Радіо Свобода Леонід Кравчук знову наголосив, що найкращий захист для України може забезпечити НАТО.

І те, що Росія висловила у Концепції категоричне несприйняття приєднання України та Грузії до ПДЧ, – не має впливати на намагання України зміцнити свої позиції, – зазначив екс-президент.

Адже Україна жодного разу не заявляла, що вона хоче погіршення стосунків із Росією чи своїм намаганням стати членом НАТО прагне нанести шкоду Росії. Україна лише хоче і має право захистити власні інтереси, сказав Леонід Кравчук.
XS
SM
MD
LG