Доступність посилання

ТОП новини

Літній табір в Карпатах для дітей-сиріт


Табір в Яремчі для 450 дітей-сиріт та дітей проводять 60 волонтерів з Канади і України
Табір в Яремчі для 450 дітей-сиріт та дітей проводять 60 волонтерів з Канади і України

450 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з 15 сирітських закладів стали учасниками всеукраїнської акції «Літній табір-2008» у Яремчі. Двотижневе таборування в Карпатах – це оздоровлення, туристичні походи, різноманітні майстерні. З дітьми займаються українські і канадські волонтери.

26-річний Сергій Переп’ятенко був учасником першого такого табору, ще коли сам навчався у школі-інтернаті. Тепер приїхав сюди як волонтер, майстер з навчання роботи на комп’ютері. Його майстерня користується особливою популярністю. І зовсім не через комп’ютерні ігри. Дітям хочеться щось серйозне робити, каже Сергій.

«Редагувати, у Wordi працювати, щось з малюнками робити. Бажання в них дуже велике. Вони навіть ходять, коли вже немає майстерень».

Перший літній табір зібрав у 1996 році 110 дітей з 5 шкіл-інтернатів. Зараз їх, дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 450 – з усієї України. Змінена традиційна в попередні роки адреса: не Ворохта, а Яремче, оздоровчі центри «Скелі Довбуша» і «Зірка». Тут для дітей комфортніші умови. Відчутним спонсором цього року виступив гірськолижний курорт «Буковель».

Організаторами двотижневого таборування є Міжнародний благодійний фонд «Нове покоління» (українська сторона) і Канадський благодійний фонд «Дітям Чорнобиля». Власне, це проект канадійки українського походження Руслани Вжесневської: «Дітям через ігри можна багато більше розказати про Україну і дати їм ту любов, яка потрібна».

Тріада: оздоровлення, відпочинок, навчання
Малювання – справа звична. Та є конкретна тема: без калини нема України


«Місяць за місяцем швидко крокує – Нове Покоління майбутнє будує» – таким є гасло цьогорічного табору, який проводять 60 волонтерів з Канади і України. А тема – «12 місяців»: знайомство з кожним місяцем року. Каже комендант табору «Зима» Ольга Федоренко:

«У нас є чотири бази: табори «Зима», «Весна», «Літо», «Осінь». Діти поділені на 12 гуртків, і кожний гурток має назву місяця. І кожен день табору ми згадуємо про якийсь місяць року і відроджуємо особливі свята, які є в цьому місяці – народні і державні свята. І плюс розказуємо про видатних людей України, які народилися в ці місяці».

У таборі працюють майстерні «Здорове Я», «Бойовий гопак», «Флористика», «Писанкарство», «Психологічне Я», «Бісер», «Співаймо разом» та інші. Можна працювати за комп’ютером чи вчитися шиттю на швейній машинці. А можна і отримати корисну інформацію про ризики роботи за кордоном. Були екскурсії карпатськими вершинами і визначними місцями краю. Просвітницько-краєзнавча і еколого-відпочинкова програма широка. А засадничими основами табору є поєднання трьох чинників: оздоровлення, відпочинок, навчання.

У попередні роки такі табори відвідували Президент України Віктор Ющенко, його дружина та діти. Очікують високих гостей і цього року. Кажуть, приїдуть вони з зірками української естради – це теж уже традиція.

13-річний Артем Мальчарук з Херсона відпочиває у Карпатах зі своїм класом. Каже, ці два тижні ніколи не забуде: «Навчився, що потрібно жити одним колективом, бути всім разом, допомагати один одному. Для мене це багато значить».

20 липня завершить роботу «Літній табір-2008», чотирнадцятий за рахунком. І вже три роки організовується зимовий табір «Різдво в Карпатах».

(Івано-Франківськ-Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG