Доступність посилання

ТОП новини

У Тбілісі та Сухумі скептично ставляться до німецького плану врегулювання конфлікту


Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер відвідає упродовж чотирьох наступних днів Грузію і Росію з метою зниження напруженості між двома країнами. Згідно із заявою МЗС Німеччини, головна мета приїзду Штайнмайера у четвер і п’ятницю до Тбілісі та Сухумі є «пошук виходу із кола частих конфронтаційних інцидентів». Тоді як у Тбілісі та Сухумі досить скептично розцінюють німецький план врегулювання ситуації між Грузією та Росією.

Відомо, що глава МЗС Німеччини прибуває у четвер до Тбілісі, у п’ятницю до Сухумі і потім зустрінеться у Москві з колегою Сергієм Лавровим. У перебігу цих переговорів обговорюються питання врегулювання грузино-абхазького конфлікту. Німеччина запропонувала триетапний план врегулювання, який днями переданий абхазькій стороні. Регіональний експерт з берлінського Інституту міжнародної політики і безпеки Уве Гальбах каже Радіо Свобода про деталі цього німецького плану: «На першому етапі передбачається відновлення довір’я між сторонами і повернення біженців. На другому – економічне відродження зруйнованих під час конфлікту структур. І на третьому етапі - вирішення статусу Абхазії».

Все робиться під контролем Москви?

Грузинські експерти налаштовані скептично щодо цього візиту Франк-Вальтера Штайнмайера і вважають, що першим дивним моментом є те, що все знову робиться під контролем Москви. Зокрема, експерт з Тбілісі Рамаз Сакварелідзе каже Радіо Свобода: «У цьому плані не враховано жодної пропозиції грузинської сторони. І взагалі, те, що цей план був спочатку запропонований абхазькій стороні і лише тепер його привозять у Тбілісі вже викликає подив у багатьох тут. Це обурило багатьох у Грузії перед приїздом Штайнмайера».

Цей німецький проект також повністю не влаштовує і Абхазію. Лідер невизнаної республіки Сергій Багапш наголосив, що його влада взагалі відмовляється розглядати цей план у такому вигляді. А міністр закордонних справ сухумської влади Сергій Шамба оприлюднив плани Абхазії про визнання її незалежності Росією до Олімпіади в Сочі, бо, на його думку, це забезпечить спокійне проведення Ігор, які Грузія нібито намагалася б зірвати. Ось що каже з приводу цього Радіо Свобода грузинський експерт Бакур Квашілава: «Мені здається, що якраз наближення дати Олімпіади в Сочі змушує Москву поспішати і діяти більш активно для вирішення абхазького питання на користь Кремля».

Після переговорів у Тбілісі й Сухумі німецький міністр закордонних справ проведе переговори у Москві з Сергієм Лавровим. Відомо, що Кремль вимагає, насамперед , укладення між Тбілісі й Сухумі угоди про ненапад. Але в Тбілісі вважають це провокацією, бо такий договір вже де-факто визнає повну незалежність Абхазії і не вирішує ні проблеми з біженцями, ні інших болючих питань цього конфлікту.

(Прага-Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG