Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ ініціює позачергову сесію


Фракція Блоку Юлії Тимошенко збирає підписи для проведення позачергової сесії Верховної ради України, щоб на ній ухвалити зміни до державного бюджету на 2008 рік. Чи реально зібрати позачергову сесію взагалі і проголосувати зміни до бюджету?

Для скликання позачергової сесії парламенту необхідний консенсус у бажанні ухвалити зміни до бюджету, – заявила після засідання уряду Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

За словами представника БЮТу Олега Ляшка, все залежить від того, наскільки уряд зможе переконати Президента підписати бюджет.

«Якщо Президент не робитиме зі змінами до бюджету політику, і не намагатиметься вибудувати якусь іншу стратегію свою, то тоді цілком реально і ухвалити зміни до бюджету. Якщо Президент і далі робитиме з бюджету політику, і власне за самими змінами до бюджету, як кажуть, «разом з водою вихлюпне і дитину», то тоді малоймовірно, що позачергова сесія дасть якісь позитивні результати», – заявив Олег Ляшко.

«Наша Україна – Народна самооборона» має підтримати ініціативу БЮТ про скликання позачергової сесії. Як заявив представник НУ-НС Тарас Стецьків, зміни до бюджету заслуговують на те, щоб депутати перервали відпустку.

Партія регіонів готова перервати відпустку. Блок Литвина і комуністи вважають, що в коаліції немає голосів

Представник Партії регіонів, народний депутат Василь Кисельов заявив Радіо Свобода, що його фракція голосуватиме за бюджет, якщо коаліція врахує пропозиції регіоналів.

«Враховуючи, що вони дуже неохоче розглядають наші зміни, то у них є коаліція, як вони стверджують, хай збирають коаліцію і приймають. Коли вони назначать дату позачергової сесії, я сподіваюся, що значна частина депутатів фракції Партії регіонів, у тому числі і я, будемо брати участь. Якщо будуть враховані наші пропозиції, будемо голосувати. Не будуть враховані – голосувати ми не будемо. Це їхня відповідальність. Є коаліція, хай приймають!» – сказав Радіо Свобода народний депутат Василь Кисельов.

У фракції Блоку Литвина вважають нереальним на даний момент забезпечити 226 голосів для ухвалення змін до бюджету. Про це заявив представник Блоку Олег Зарубінський.

А комуністи позачергову сесію назвали рекламним трюком Юлії Тимошенко і БЮТ. Член КПУ Олександр Голуб каже: «У більшості немає голосів для затвердження цього бюджету. Що стосується фракцій, які є в опозиції, знаходяться поза помаранчевою більшістю то, наскільки мені відомо, бюджет, який пропонує уряд, їх не задовольняє, і вони голосувати за нього не будуть. Отже, це є просто профанацією».

Позачергового засідання Верховної Ради не буде – експерт

В інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Сергій Таран сказав: «Хіба у Верховну Раду має вдарити зараз блискавка, щоб там щось радикально змінити. Навіть якби зараз не був час відпусток, а був звичайний день, то й тоді навряд чи можна було б очікувати результативного голосування щодо бюджету. Тому що результативне голосування означало б або існування справжньої демократичної повноцінної коаліції, або створення іншої більшості. До цього депутати зараз не готові.

Як зазначив Сергій Таран, депутати не готові сказати, що демократична коаліція не існує, і тим більше
не готові говорити, що в парламенті існує нова коаліція.

Сергій Таран також сказав, що будь-яка політична сила, яка сьогодні заявить, що вона проти соціальних змін до бюджету, поставить себе у незручне становище. Тому під час відпусток усі заявлятимуть, що вони за зміни, що вони готові зібратися. Але кожна з цих політичних сил уже висуває свої умови, які задовольнити неможливо, інакше це вже буде інший бюджет.

11 липня, в останній день роботи другої сесії парламенту, народні депутати не ухвалили зміни до бюджету на цей рік, запропоновані як урядом, так і Президентом. Вони направили обидва документи на розгляд профільного комітету на доопрацювання.

Закриваючи сесію, голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зазначив, що в разі бажання народних депутатів ухвалити зміни до державного бюджету можна буде скликати позачергову сесію.

(Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG