Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Іспанії заблокував Баскський референдум


Суд одностайно підтримав рішення уряду в Мадриді відкласти референдум про самовизначення регіону, який був затверджений мінімальною більшістю голосів у парламенті Країни Басків 27 червня.

Тепер суд має 5 місяців на те, щоб з'ясувати, чи відповідає запланований на 25 жовтня референдум Конституції Іспанії, ухваленій 1978 року.

На референдумі мешканці Країни Басків мали б відповісти на два запитання:

1. Чи підтримуєте ви процес, спрямований на переговори щодо припинення насильства, за умови, що ЕТА чітко продемонструє своє намагання остаточно покінчити з насильством?

2. Чи ви погоджуєтесь з тим, що Баскські політичні партії повинні почати процес переговорів з метою досягти угоди про демократичну згоду на реалізацію Баскським народом права на самовизначення і ця згода буде винесена на регіональний референдум до кінця 2010 року?

Прем'єр-міністр Іспанії соціаліст Хосе Луїс Родрігес Сапатеро вже заявляв, що він буде відкритий для надання більшої автономії регіону, який вже користується значним рівнем самостійності, за умови широкої підтримки всіма політичними партіями Басків, та щоб це не суперечило положенням Конституції.
XS
SM
MD
LG