Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія витрачає «єврогроші» не за призначенням, – вважають у Брюсселі


Декілька днів залишалося до оприлюднення звіту Європейської Комісії про те, як уряд Болгарії веде боротьбу з корупцією, шахрайством та злочинністю. І ось новий скандал. Вчора у болгарській пресі з’явилася інформація, що походить із секретного листування болгарського уряду та Європейської агенції з боротьби з шахрайством. Ідеться про розслідування нецільового використання болгарами грошових траншів Євросоюзу. Болгарія, цей новоспечений член європейської спільноти, вже була покарана за слабке просування правових реформ та свавілля організованого криміналу. Та цього разу санкції Єврокомісії можуть бути набагато суворішими.

Згідно з оприлюдненою інформацією, у звіті Європейської агенції ОЛАФ, що спеціалізується на розслідуванні та боротьбі з шахрайством, Болгарію звинувачують у розкраданні понад 6 мільйонів євро. Це була частина грошей зі спільної казни Євросоюзу, наданих болгарам, як новим членам спільноти.

Речник Європейської агенції у боротьбі з шахрайством Йорґ Воян в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Вчора в кількох болгарських газетах ми помітили інформацію, що походить з нашого секретного звіту, переданого уряду Болгарії. Такі звіти є строго конфіденційними. Ми проводимо слідства у різних країнах, починаючи від Болгарії, Франції, Італії й закінчуючи Болівією. Проте звіти такого типу не для газетних публікацій і повинні зберігатися у сейфах адміністрацій цих країн. Тому ми дуже стурбовані тим, що цей звіт став відомий усій Болгарії».

Єврокомісія втрачає довіру

Вже не вперше інформація з конфіденційних джерел потрапляє до рук болгарської преси. Європа розцінює це, як наявність корупції у міністерствах, тобто, підкупу «своїх людей», що при владі.
Виходячи з цього, Болгарія може втратити близько 11 мільярдів євро – грошей, які мають бути виділені з фондів Євросоюзу для цієї країни-новачка у спільноті. Єврокомісія більше не довіряє болгарським механізмам управління європейськими фондами, стверджують аналітики.

Раніше Німеччина та Австрія вже зверталися до Комісії Євросоюзу з вимогою скоротити фінансування Болгарії. Протягом останнього часу було скорочено фінансування декількох європейських програм, як покарання за відсутність прогресу в подоланні корупції та криміналітету. Обіцянки болгарських лідерів перед вступом на початку 2007 року до ЄС, про швидке подолання корупції та організованої злочинності, донині залишаються лише обіцянками.

«Ми співпрацюємо, але сподіваємося на краще»

Раз за разом у Болгарії вибухають все нові гучні скандали, пов’язані з хабарами та безкарністю владних чиновників. Демонструючи енергійний підхід до цих національних проблем, прем’єр-міністр Сергій Станишев час від часу звільняє з посад міністрів та їхніх заступників, причетних до різних протизаконних дій.

Так, у березні цього року були заарештовані через підозру у зв’язках із мафією колишній головний секретар болгарського МВС та заступник голови поліційного відділу з боротьби із організованою злочинністю.

Однак тривога Брюсселя не зменшується. Аналітики кажуть: головне, що турбує лідерів брюссельських євроустанов, це відсутність усвідомлення болгарами всієї серйозності ситуації.

Про те, з яким ентузіазмом болгарська влада співпрацює з агенцією з боротьби із шахрайством, Радіо Свобода запитало в її речника Йорґа Вояна.

«Ми співпрацюємо з болгарською владою у цьому питанні і сподіваємося, що це принесе добрі результати. Від детальних коментарів ми тим часом утримаємось. Хоча скажу, що наша співпраця почалася ще до вступу Болгарії до Євросоюзу. Проте перед нами все ще залишається велика частина шляху, котрий ми разом мусимо подолати. Сподіваємось, що співробітництво кращатиме з кожним днем», – сказав речник Європейської агенції з боротьби з шахрайством.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG