Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі створюють найдовший у Європі туристичний маршрут для велосипедистів


Міністерство регіонального розвитку та місцева влада запрошують до Польщі велотуристів. Для них до початку футбольного чемпіонату Євро-2012 має бути створена найдовша в Європі велосипедна магістраль.

Міністерство регіонального розвитку разом із місцевою владою п’яти регіонів хочуть створити велосипедну магістраль, яка впродовж двох тисяч кілометрів пролягатиме через природні заповідники та відомі зі сторінок історії Польщі мальовничі регіони. Уздовж магістралі мають бути дешеві готелі, спортивні майданчики, відпочинково-розважальна інфраструктура.

Для туристів із України ключове значення мав би люблінський регіон. Звідси, перетнувши державний українсько-польський кордон, туристу можна буде податись на північ уздовж кордону з Білоруссю, Литвою та Калінінградською областю Росії до берега Балтійського моря. З Люблінського регіону також можна буде розвернути велосипед і податись магістраллю на південь країни, в Карпати.

Радіо Свобода поцікавилося, як у люблінському регіоні дбають про туристів на велосипедах. Маршрутів зараз тут багато, і охочих приєднатись до проекту створення європейської велосипедної магістралі аж занадто.

Директор департаменту Маршалковського управління у Любліні (регіональної ради) Пьотр Франашек розповів: «Згідно зі вказівками міністерства, ми оформили перший варіант магістралі. Вона становить близько 500 кілометрів. Це, однак, не закінчує справи, далі будемо проводити консультації зі владою на місцях. Готовність місцевої влади до співучасті у фінансуванні проекту збільшить шанси на те, що ця дорога проходитиме територією їхнього району».

Будівництво одного кілометра магістралі сягатиме від 300 до 700 тисяч злотих. Кошти проекту, в основному, лягають на Європейський Союз, місцева влада має внести лише 15 відсотків цієї суми.

Туристам варто відвідати літню культурну столицю Польщі

Уся Балто-Карпатська велосипедна магістраль має бути завершена до початку футбольного чемпіонату Євро-2012, однак варто вже зараз привернути увагу туристів на велосипедах до двох міст, повз які пролягатиме європейський маршрут. Це Наленчув та Казімєж Дольни, що на шляху від Любліна до берега Вісли. Зокрема старовинне історичне місто Казімєж Дольний вважають у Польщі літньою культурною столицею країни.

Міський голова Наленчова Анджей Цьвєк заохочує туристів відвідати мальовничий надвіслянський регіон. «Казімєж — це місто, що має обґрунтоване реноме. Можна сказати, що вся Польща приїздить сюди влітку. Упродовж літа, як у Казімєжу, так і в Наленчові проходить багато музичних заходів, кінофестивалі, фестивалі танцю. Також тут проходять спортивні заходи для велосипедистів, такі як велогонки класу MTB, Tour de Pologne», – зазначає мер міста.

За словами Анджея Цьвєка, головне, що місто Наленчув – відомий в Європі курорт, де лікують серцеві хвороби, тут є також оздоровлюючі мінеральні води.

Під час Євро-2012 у місті має бути відпочинково-тренувальний пункт для учасників футбольного чемпіонату. «Може, саме у нас гостюватиме футбольна національна збірна України», – сподіваються у Наленчові.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG