Доступність посилання

ТОП новини

Нельсон Мандела: коротка довідка


МОЛОДІ РОКИ

Народився 18 липня 1918 року у родині радника одного з вождів народу Тембу. У ПАР Манделу знають під ім‘ям Мадіба – це його родинне, кланове ім‘я.

Мандела присвятив своє життя боротьбі з апартеїдом, на початку 1940-х перервав навчання в університеті Форт Гер, щоб присвятити себе цій боротьбі. Разом з однодумцями – Олівером Тембо і Уолтером Сісулу – створює Молодіжну лігу Африканського національного конгресу (АНК).

Мандела одним з перших проголошує необхідність політичної і збройної боротьби проти апартеїду. І на початку 1960-х іде у підпілля, щоб цю боротьбу очолити: 1961 року з його ініціативи створено військові формування АНК. Заарештований 1963, Мандела у своєму судовому виступі сформулював своє політичне кредо: «Я визначив ідеал демократичного вільного суспільства, де всі люди живуть у гармонії одне з одним і мають рівні можливості. Я сподіваюся посприяти досягненню цього ідеалу, сподіваюся жити у такому суспільстві». 1964 року Манделу покарано на довічне ув‘язнення.

З В‘ЯЗНИЦІ ДО ПРЕЗИДЕНТСЬКОГО ПАЛАЦУ

Останній білий Президент ПАР Філіп де Клерк під тиском визвольного руху на чолі з АНК, під тиском міжнародної спільноти був змушений проголосити кінець режиму апартеїду. І 11 лютого 1990 року Нельсона Манделу було звільнено. Роком пізніше його обрано головою АНК, а у травні 1994 року він складає присягу як перший темношкірий Президент Південної Африки. Користуючись своєю впливовістю, харизмою, досвідом, він створив спеціальну комісію, яка розслідувала злочини, скоєні у роки апартеїду – представниками обох конфліктуючих сторін. 1999 року Мандела повідомив, що готовий передати владу у руки молодого, енергійного покоління, яке здатне проводити глибокі економічні реформи, здатне перетворити сільськогосподарську країну на потужну економічну державу.

СЬОГОДЕННЯ

Не у характері Нельсона Мандели сидіти, склавши руки, або просто згадувати своє бурхливе, сповнене яскравих подій та емоцій життя. Донині, Мандела – один з активних правозахисників. Один з тих, хто веде активну боротьбу проти поширення ВІЛ – СНІДу на Африканському континенті: його палке слово, енергійність, вплив на людей дозволили зібрати мільярди доларів для допомоги жертвам СНІДу, для гальмування «ВІЛ – кризи» в Африці.

РОДИННЕ ЖИТТЯ

1996 року, уся Південна Африка – якщо не цілий світ – спостерігали за розлученням Мандели з другою дружиною Вінні. А уже 1998 року, Мандела одружився з удовою колишнього Президента Мозамбіку – Гресою Мейчел.

2007 року, до свого 89 дня народження, Нельсон Мандела зібрав «старих бійців» - включно з Нобелівським лауреатом Нельсоном Туту і екс-Президентом США Джиммі Картером – для обговорення проблем, які перешкоджають людству нормально розвиватись. Це не лише епідемія ВІЛ – СНІДу, а і глобальні зміни клімату, тощо.
XS
SM
MD
LG