Доступність посилання

ТОП новини

Британці занепокоєні великою кількістю злочинів із застосуванням холодної зброї


У Великій Британії поліція вперше оприлюднила офіційну статистику щодо числа злочинів із застосуванням холодної зброї, які сталися протягом року. Оприлюднення цих даних стало відповіддю на велике громадське занепокоєння цією проблемою. У центрі уваги засобів масової інформації останнім часом була низка жорстоких убивств за допомогою холодної зброї у британській столиці. Серед убитих були і підлітки.

Британська поліція заявила, що ножові атаки у сільській місцевості країни є «надзвичайно рідкісним явищем», адже нові статистичні дані засвідчили, що 65 відсотків усіх злочинів із застосуванням холодної зброї зосереджені у п’яти великих містах Англії.

У відповідь на величезне громадське занепокоєння з приводу низки нещодавніх вбивств із застосуванням ножів у британській столиці, що набули значного розголосу в усій країні, поліція вперше виокремила цей вид злочинності у своєму щорічному звіті. Із квітня 2007 року ножові напади фіксувалися в окремій категорії. За рік було зареєстровано понад 20 тисяч злочинів із застосуванням холодної зброї, серед яких були вбивства, поранення та пограбування.

Уряд обіцяє запровадити жорсткіші покарання за носіння ножів

Британія була шокована випадками вбивства підлітків однолітками до такої міри, що ножові напади перетворилися на серйозну політичну проблему. Жорстко протидіяти носіям холодної зброї з високих трибун обіцяв прем’єр-міністр Ґордон Браун, а нещодавно обраний мер Лондона Боріс Джонсон зробив боротьбу з цим видом злочинів одним із пріоритетів своєї діяльності. Вже нині у столиці відбуваються вибіркові перевірки підлітків підозрілого вигляду на предмет носіння холодної зброї у громадських місцях, а уряд обіцяє запровадити суворіші покарання за носіння ножів.

Хірург однієї з провідних лондонських лікарень Кінґз Коледж Тунджі Ласойє каже, що за останній рік йому довелося допомагати понад 300 пацієнтам із важкими ножовими пораненнями.

«Це надзвичайний виклик, і це дуже сумно. Нікому не побажаєш бути пораненим чи померти від ран такого типу. Уявіть, що я бачив дітей, молодших 13 років, яких було поранено. Це викликає депресію», – каже лікар.

Лондон – близько 7,5 тисяч «ножових нападів» за рік

Суха статистика злочинності у різних регіонах Англії показує, що майже дві третини всіх ножових нападів стається у Лондоні, Манчестері, Ліверпулі, Бірмінґгемі і Лідсі. В одній лише столиці зареєстровано близько семи з половиною тисяч таких злочинів за останній рік.

Тимчасом у сільській місцевості випадки нападів із застосуванням холодної зброї були поодинокими. Так у графстві Дорсет було зареєстровано лише 47 таких злочинів за рік.

Загалом статистика показує суттєве падіння рівня злочинності в країні, причому, там, де поліція окремо реєструвала ножові напади і раніше, як це, наприклад робилося у місті Ноттінґгемі, скоротилося і число злочинів цього типу – на 27 відсотків за рік.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG