Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі міліція затримує проросійських екстремістів, а суд їх відпускає


Український прапор на Графською пристанню
Український прапор на Графською пристанню

Севастополь – Наприкінці цього тижня севастопольська міліція затримала ще трьох учасників нападу російських націоналістів на українських військових моряків, що стався 5 липня на Графській пристані. Раніше правоохоронці домоглися арешту інших трьох активних нападників. Однак протягом тижня місцевий суд Ленінського району відпустив під заставу і підписку про невиїзд більшість раніше заарештованих екстремістів. За ґратами поки що залишається лише один з них, якому подовжили арешт до 25 липня.

Напередодні Дня Військово-Морських Сил України під час монтування меморіальної дошки, присвяченої 90-літтю підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту, більш як сотня активістів низки російських націоналістичних організацій Севастополя напала на військовослужбовців ВМС України і Військової служби правопорядку Збройних Сил України. Нападники викрали дошку і втопили її в Севастопольській бухті.

Під час інциденту працівники міліції не втручалися. Але після громадського резонансу і за вказівкою з Києва севастопольські правоохоронці порушили кримінальну справу.

Усі затримані звинувачуються в «грубому порушенні громадського порядку», «неповазі до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю» та «опорі представникам органів охорони громадського порядку». Для проведення слідства створена спеціальна оперативно-слідча група, яка уже визначила коло підозрюваних.

Все, що залишилося від меморіальної дошки на честь 90-річчя українізації Чорноморського флоту
Юристи Громадського комітету «Український Севастополь» кажуть, що поки підозрюваним інкримінуватиметься просте хуліганство, ними займатиметься місцева міліція і справа не матиме серйозної перспективи. Якщо під час слідства буде доведена спроба організації масових заворушень і посягання на державні символи, то до розслідування підключиться СБУ.

Втім, ускладнюють розслідування не стільки проросійські симпатії місцевих правоохоронців, скільки політичне протистояння в Києві, вважають в «Українському Севастополі».

Депутатський слід

Затримані майже «на гарячому» Дмитро Соловйов, Анатолій Марета та Олександр Караваєв за кілька днів вийшли під заставу близько 17 тисяч гривень кожен (знищена дошка коштувала близько 16 тисяч).

А ось Сергія Толмачова у п’ятницю суддя Валентин Казаков відпустив під заставу лише 850 гривень, хоча правоохоронці вважають того одним із організаторів нападу. Як і депутата Ленінської райради Севастополя, одного з лідерів організації «Русскій вибор» Олександра Данилова, якому інший суддя подовжив арешт на 10 діб.

Як повідомив один із відвідувачів популярного севастопольського форуму, про звільнення Толмачова саме на таких умовах утаємниченим було відомо ще напередодні, адже «активно попрацювали депутати». Щодо звільнення Данилова «активні депутати» не «попрацювали» з суддями, бо той є соратником лідера «Русского вибора» Геннадія Басова, який розсварився з впливовим у Севастополі «Русскім блоком».

У п’ятницю ж правоохоронці затримали 62-річну Тетяну Меньшикову, яка, як засвідчили відеозйомки, була однією з найактивніших учасниць нападу. Але після допиту її звільнили, зважаючи на її вік та той факт, що під її опікою перебуває неповнолітній онук.

Допитували також і Геннадія Басова, який є депутатом міськради, але, попри його активну керівну роль під час інциденту, лише як свідка.

У кого в Севастополі виявиться більше прав?

Депутатський слід у Севастополі бачать і в приїзді до міста робочої групи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Як повідомили у прес-службі омбудсмена, Ніна Карпачова вирішила направити свої представників для вивчення обставин інциденту на Графській пристані 5 липня після звернень до неї мешканців Севастополя з проханням сприяти в захисті їхніх конституційних прав, а також у зв`язку з арештами учасників цих подій. У прес-службі повідомили, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відкрила провадження у справі про порушення прав цивільних осіб і військовослужбовців.

Тим часом севастопольські мас-медіа повідомили, що Ніна Карпачова насправді відгукнулася на телефонне звернення її колишнього колеги по партійному списку Партії регіонів, народного депутата України Вадима Колісниченка. А той також запідозрив українських моряків у спробі «воєнного перевороту».

Тим часом голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куницин заявив, що моряки ВМС України мали всі дозволи і всі юридичні підстави для встановлення меморіальної дошки, а тому пообіцяв, що її буде відновлено.

На це представники російських націоналістичних організацій заявили про підготовку нових масових акцій протесту. Зокрема, лідери Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія», про повне припинення діяльності якого нещодавно говорив виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко, повідомили, що збираються організувати мітинги у 8 містах півострова, у тому числі у Севастополі.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG