Доступність посилання

ТОП новини

Українці Латвії та Естонії — Ми благаємо: зробіть безвізовий режим для негромадян


Росія дозволила негромадянам Латвії та Естонії в’їжджати на її територію без віз. Натомість громадяни цих країн повинні мати візу для поїздки в Російську Федерацію. Кордони ж України для громадян Латвії та Естонії, як членів Євросоюзу, відкриті, а ось негромадянам цих країн, серед яких є й етнічні українці, віза потрібна. Місцеві українці звертаються у різні інстанції України, щоб вирішити цю проблему

На відміну від Литви, де на період відновлення незалежності у 1991 році усім мешканцям було надане громадянство Литовської Республіки, в Латвії та Естонії громадянство отримали лише ті особи, які проживали в цих країнах до 1940 року, або їхні нащадки. Решта мешканців цих країн, які приїхали в радянські часи, отримали статус негромадян. Зокрема в Латвії проживає приблизно 60 тисяч етнічних українців, із них 40 тисяч негромадяни. А в Естонії загалом 28 тисяч українців, із яких негромадян приблизно 20 тисяч. Їм для в’їзду в Україну необхідно мати візу.

Віза потрібна і керівнику Асоціації українців Естонії Володимиру Паламару, який у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Україна відмінила візи для усіх громадян Євросоюзу і зараз посольства заробляють гроші на українцях, які є негромадянами. Така ситуація не зрозуміла для деяких людей».

Про ситуацію з візами естонські та латвійські українці неодноразово повідомляли у різні українські інстанції, дійшли навіть до Адміністрації Президента.

Керівник Спілки українців Латвії Віктор Стефанович розповів: «Ми писали декілька листів і вручали їх персонально чотирьом міністрам закордонних справ України – панам Зленкові, Грищенкові, Тарасюку та Яценюку. Ніякої відповіді не отримали. Писали тричі на ім’я Президента України. Персонально вручили депутатам Верховної Ради пану Танюку і пану Драчу. Знову відповіді немає. І ось тепер у травні ми понадіялись, що керівник Адміністрації Президента пан Віктор Балога нам допоможе. У травні передали лист, але зараз липень, а відповіді немає».

На перешкоді українське законодавство

Консул посольства України в Латвії Євген Шендриков в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що необхідність оформлення віз для негромадян цих країн пов’язана з тим, що з міжнародно-правової і юридичної точки зору негромадяни є особами без громадянства і тому українське законодавство не дозволяє ухвалити рішення щодо безвізового режиму поїздок зазначеній категорії осіб.

«Минулого року була підписана угода між Євросоюзом та Україною і в преамбулі було зазначено, що сторони домовлятимуться щодо взаємного безвізового режиму, тому основні зусилля української сторони полягають у тому, щоб навіть до 2012 року прийти до встановлення взаємного безвізового режиму, як для громадян України, так і для громадян та негромадян Євросоюзу», – поінформував Євген Шендриков

Українці-негромадяни наразі мають три варіанти

А поки що українці-негромадяни Латвії чи Естонії можуть вибирати один із трьох варіантів: шляхом натуралізації отримувати громадянство цих балтійських країн, і таким чином подорожувати в Україну без віз, або ж набувати громадянство України. Також можна отримати статус «закордонного українця». Цей статус разом із відповідним посвідченням надає можливість отримати безкоштовну візу для в’їзду в Україну на п’ять років. У Латвії статус «закордонного українця» вже мають понад 1000 осіб. Однак і тут є «підводні камені».

Керівник Спілки українців Латвії Віктор Стефанович зауважив: «За це посвідчення треба платити 45 доларів. Потім заяву посилають до Києва, а там довгий час вирішують, дати чи не дати. Правда, дають усім, але час займає. А потім ще: дехто з наших українців, які отримали це посвідчення, поїхали до України вирішувати майнові питання, а на місцях їм відмовили, сказали, що нічого про це посвідчення «закордонного українця» не знають. Ми благаємо, я вже не знаю, як казати і до кого звертатися: зробіть безвізовий режим для українців».

Українцям-негромадянам Латвії та Естонії хотілось би нарівні з громадянами цих країн в’їжджати на територію своєї прабатьківщини без віз.

(Рига –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG