Доступність посилання

ТОП новини

Український та угорський пам'ятники відкрили на Верецькому перевалі Карпат


Пам'ятник оборонцям України відкрили сьогодні на Верецькому перевалі, що на межі Закарпатської та Львівської областей. Там у 1939 році були розстріляні карпатські січовики, захисники Карпатської України. За три сотні метрів від нового монумента встановили і пам’ятний знак, присвячений переходу угорських племен через Карпати.

Автором встановленого сьогодні монументу оборонцям України є заслужений художник України Степан Шолтес. Він створив архітектурну композицію з трьох пілонів, які об’єднані між собою і завершуються хрестом.

Таким чином пам'ятник має вигляд каплиці, всередині якої розташований куб із чорного андезиту, що символізує вівтар.

На кубі напис українською та англійськими мовами: «На вшанування пам'яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України».

На спорудження пам'ятника з обласного бюджету виділили 300 тисяч гривень.

Угорський пам’ятник символізує ворота між Сходом та Заходом

Відкриття пам'ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати, приурочили до 1100-лiття здобуття угорцями нової батьківщини.

Автор цього пам'ятного знаку – скульптор Петро Матл. За задумом художника, монумент символізує ворота між Сходом та Заходом. Пам'ятник зображений у вигляді каплиці, яка складається із семи валунів, що символізують сім племен, котрі об’єдналися для переходу через Карпати. Всередині каплиці розташований олтарний камінь, який символізує чашу братського договору.

Більшість українських національно-демократичних організацій Закарпаття та місцевих осередків політичних партій різко виступали проти спорудження зазначеного пам’ятного знака на Верецькому перевалі, вбачаючи у ньому символ панування Угорщини над Закарпаттям.

(Ужгород – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG