Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 буде в Німеччині й через Суркіса і Коломойського?


Німеччину вже готують до ролі співорганізатора чемпіонату Європи з футболу 2012 року замість України, бо в УЄФА побоюються, що Україна може не встигнути підготуватися, пише в понеділок британський щоденник The Daily Telegraph.

Як можна зрозуміти, пише газета, минулого тижня представники Європейського союзу футбольних асоціацій провели розмову з футбольною асоціацією Німеччини про те, щоб ця країна прийняла частину чемпіонату разом із Польщею. Можливими місцями називають Берлін і Лейпциг.

В Україні непокоїть політична ситуація, зволікання з будівництвом стадіонів і стан транспортної інфраструктури, тоді як підготовку Польщі інспектори УЄФА оцінили дуже високо.

Джерела в УЄФА, на які посилається лондонська газета, визнають, що на відставання з підготовкою впливає політична ситуація в Україні.

Цю ситуацію, пише щоденник, іще ускладнює залучення до оргкомітету Федерації футболу України суперечливих олігархів.

The Daily Telegraph нагадує, що президентові ФФУ Григорієві Суркісу відмовили в візі до США 2004 року через звинувачення в корупції. Посольство Сполучених Штатів у Києві повідомило, що так вчинили на підставі указу президента США, за яким у візах можна відмовляти урядовцям, підозрюваним у «корупції, яка завдавала або завдає серйозної шкоди інтересам США».

Григорій Суркіс був бізнесовим і політичним союзником тодішнього голови президентської адміністрації Віктора Медведчука і водночас заступником голови Соціал-демократичної партії України (об’єднаної), яку очолював Медведчук; обидвоє були партнерами з початку 1990-х років і заснували фірму, яка є власником «Динамо» (Київ).

Не менш впливовою особою британський щоденник називає Ігоря Коломойського, віце-президента ФФУ, якого вважають за найвпливовішого й найсуперечливішого олігарха в Україні й який нібито має захист «на найвищому рівні».

У приватних розмовах в УЄФА визнають, що участь цих осіб викликає занепокоєння, пише The Daily Telegraph.
XS
SM
MD
LG