Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині археологи розкопали житло неврів – сучасників скіфів


Отже, від Істру і далі на північ у глиб материка Скіфія обмежена спершу народом агатірсів, далі – народом неврів і після нього – андрофагів і, нарешті, – меланхлайнів.

Неври мають звичаї такі самі, як скіфи. А за одне покоління до походу Дарія вони змушені були покинути свою країну через навалу змій. Бо в їхній землі з’явилося багато змій, більшість яких напала на них із північної пустелі. Під їхнім натиском вони, покинувши свою країну, оселилися разом із будинами. Цих людей підозрюють у тому, що вони чаклуни. Бо скіфи і елліни, що живуть у Скіфії, кажуть, ніби один раз на рік кожний із неврів стає вовком на деякий час, а потім повертається і знову стає людиною. Мене вони цим оповіданням не переконали, але вони на цьому наполягають і ще підтверджують клятвою.

Геродот, «Історії». Переклад Андрія Білецького
Сліди описаної Геродотом давньої культури неврів віднайдені у Демидівському районі на березі Хрінницького водосховища.

Неври будували помешкання на зразок людського тулуба, і нині вже розкопали одне з таких жител.

Про те, що це були саме неври, свідчать і інші знахідки – гарпун, півсак та жіночі прикраси.

Керівник експедиції Денис Козак каже, що Геродот прикрашав історію, розповідаючи про надзвичайні можливості неврів перевтілюватися у вовків.

Розкопки свідчать, що це були мирні мисливці і рибалки.

Розкопки на березі Хрінницького водосховища у Млинівському районі Рівненщини проводять одразу дві експедиції – з Рівного і Києва.

Окрім давніх культурних шарів, археологи досліджують і найдавніші сліди культури перших століть нашої ери.
XS
SM
MD
LG