Доступність посилання

ТОП новини

Лугачовіце – найпопулярніший моравський курорт. (Мандри)


Прага – Запрошуючи на відпочинок до Лугачовіц, чи не кожен чех при цьому зазначить: «Лугачовіце – найпопулярніший моравський курорт». Адже містечко Лугачовіце лежить на південному Сході країни, на Мораві – в мальовничому краї, де вирощують виноград, люблять співати і з радістю запрошують у гості. Лугачовіце здавна відомі лікувальними водами і унікальною архітектурою, краса якої, як запевняють господарі, також лікує.

Лугачовіце знаходяться в мальовничій гористій місцевості, котра на чеських картах позначена як національна природна резервація. Від Лугачовіц всюди близько: 30 кілометрів до Словаччини, вдвічі більше до Польщі, 180 кілометрів до Відня. За статистикою, курорт Лугачовіце четвертий найбільший і найпопулярніший у Чехії, за красою розташування та архітектури належить до найвідоміших у Європі.

Славу лікувального центру принесли Лугачовіцам природні мінеральні джерела, відкриті ще наприкінці 18 століття. Щодня на поверхню дістається понад 1000 літрів теплих джерельних вод, які успішно лікують хвороби дихальних шляхів, суглобів, обміну речовин. Ну а ті, хто вже побував у Лугачовіцах, стерджують, що навіть тиждень відпочинку у сповільненому ритмі посеред природи і кольорових водограїв, кав’ярень і колонад дає потужний заряд енергії.

Пройдіться Лугачовіцами— і ви не відірвете очей від будиночків, зведених на початку 20-го століття відомим архітектором Душаном Юрковичем. Курортні будинки мають романтичні назви: «Сонячний дім», «Яструбина вілла» чи «Альпійська троянда». Недаремно Лугачовіце претендують на статус архітектурної резервації під охороною ЮНЕСКО.

Не бракує й українських громадян

Хто відпочиває в Лугачовіцах ? Насамперед середньоєвропейці, але не бракує й українських громадян.

Працівник мерії Лугачовіце Міхал Ягода зауважив: «Гості з України не посідають перші місця серед тих, хто відпочиває у Лугачовіцях. На першому місці, з огляду на географічне розташування, у нас австрійці, адже їм до нас найближче. Потім ідуть громадяни Угорщини, Польщі та Німеччини. Багато клієнтів маємо також із сусідньої Словаччини. Але коли говорити про гостей з віддаленіших країн, то це, наприклад, українці».

У Лугачовіцах, як розповів працівник мерії, живе 5 з половиною тисяч осіб, які кожного року обслуговують понад 40 тисяч відпочивальників, із них гості з-за кордону становлять близко 30 тисяч, і ця кількість постійно зростає. Лугачовіце – це також місце проведення численних міжнародних конгресів і щорічного міжнародного музичного фестивалю «Яначкове літо».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG