Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі «Ангели бізнесу» допомагатимуть досягти успіху малим фірмам


Варшава – У Польщі започатковано європейський проект підтримки малих підприємств. Так, як колись у США і країнах Західної Європи, у Польщі створюють мережу так званих «Ангелів бізнесу». Однак всупереч назві, «Ангел бізнесу» не має відношення до благодійної сфери. Йдеться про тих інвесторів, котрі готові вкласти свій капітал у «чужі фірми», так, щоб спільно досягти комерційного успіху. Цей проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У Польщі «Ангелом бізнесу» може стати людина, яка готова вкласти у чужі підприємства, причому на період від трьох до семи років, не менше 50 тисяч злотих (близько 17 тисяч євро). Скористатися з приватних субсидій можуть підприємства, яким не під силу самостійно здійснювати інвестиційні проекти.

Два роки тому в місті Катовіце було створено регіональну мережу «Ангелів бізнесу». Про те, як вона працює розповів Радіо Свобода один із представників цієї мережі Пжемислав Малисяк: «Автор проекту подає у наше бюро скорочений бізнесплан. Після перевірки ми ставимо його на розгляд своєрідного інвестиційного ярмарку. Там же автор проекту зустрічається з інвестором, тобто «Ангелом бізнесу», пропонує йому свою ідею для реалізації. У випадку, якщо інвестор зацікавиться проектом, обидві сторони мають шанс працювати разом».

Мережа «Ангелів бізнесу» – не благодійництво

Головні перешкоди у реалізації проекту полягають лише у психологічному настрої його учасників. Капіталовкладники бояться втратити свої кошти, а користувачі субсидій побоюються, що їхні фірми перекупить багатший інвестор. Однак пан Малисяк запевнив Радіо Свобода, що учасники проекту чесно ставляться один до одного. Не було випадку, щоб якийсь інвестор привласнив чужий проект, каже він. Головне завдання проекту пролягає в тому, щоб у бізнесі інвестори дотримуватись правила чесної поведінки.

«Нераз буває під час переговорів інвестора, тобто «Ангела бізнесу», з майбутнім партнером, що він говорить йому, скажімо, так: «Я не зацікавлений привласнити Вашу фірму, однак, я хочу мати від спільного підприємства 49 відсотків прибутку. Вам залишається 51 відсоток», – зауважив Пжемислав Малисяк.

Відомо, що у Польщі з підтримки «Ангелів бізнесу» вже скористалося кілька фірм – це, серед іншого, фірма-виробник одягу зі шкіри, підприємство з комп’ютерної техніки, фірма-власник мережі кафе-барів, страхувальна компанія.

Пан Малисяк висловив переконання, що у випадку, якщо вміло використати проект, котрий об’єднає тих, хто володіє вільним капіталом із тими, хто має ідею, то це працюватиме на користь економіки країни.

Зараз вільний ринок у Польщі, подібно як і в країнах Західної Європи, стабілізується. У такій ситуації підприємцям-початківцям без допомоги інвесторів, таких як «Ангели бізнесу», стає щораз складніше знайти собі місце у світі ринкової економіки.

Проект уже восени почне працювати у Кракові та Любліні. Його бюджет становитиме чотири мільйони злотих. На затвердження урядового Агентства регіонального розвитку цього тижня вже подано усі необхідні документи.

Користувачі інтернет-мережі можуть знайти більше інформацій про цей проект на сайті www.fgrn.com.pl

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG