Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті через зливи оголосили надзвичайну ситуацію


Івано-Франківщина – Внаслідок сильних дощів, які пройшли 23-25 липня, постраждали західні області України, найбільше – Івано-Франківщина. Тут стихія зачепила всі райони. Підтоплені понад півтори тисячі будинків, зруйновані 9 кілометрів доріг державного значення і 29 – місцевого, пошкоджено 24 автомобільних та 30 пішохідних мостів. На ріці Прут вода піднялася на 4,5 метри, на Дністрі – понад 2 метри. На Прикарпаття прибув міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. Оголошена надзвичайна ситуація державного рівня. Із Резервного фонду Кабінету Міністрів постраждалим регіонам обіцяна фінансова допомога для ліквідації наслідків зливи.

Нічна гроза нагадувала рух якогось велетня – за кожним разом все ближчий і все потужніший розряд грому. І злива. Упродовж дня щогодинні повідомлення по обласному радіо і телебаченню про ситуацію в області: від МНС-ників, енергетиків, ДАІ.

О 10-й годині ранку до Івано-Франківська прилетів керівник МНС України Володимир Шандра, який прямо в аеропорту провів оперативну нараду з керівниками усіх підрозділів, задіяних у ліквідації наслідків стихії. Створена урядова комісія. Міністр, зокрема, наголосив, що поки що не йдеться про підрахунок збитків, головне завдання – втримати ситуацію під контролем.

«Сьогодні і завтра – це налагодити нормальне життя людей, наскільки це можливо, в тих відрізаних селах, дороги, медичне забезпечення і харчування», – зазначив Володимир Шандра.

136 населених пунктів без електропостачання

Найбільше постраждали Снятинський і Коломийський райони, де затоплені чимало сіл, зруйновані дороги, пошкоджені мости. Нема автомобільного сполучення між Коломиєю і Косовом, залізничного – між Коломиєю та Чернівцями. Обліт цих районів на гелікоптері здійснили міністр Володимир Шандра та голова ОДА Микола Палійчук.

Якщо зранку повідомляли, що евакуйовано 600 осіб, то після обіду кількість відселених перевищила 5 тисяч. Задіяна потужна техніка, до рятувальних робіт залучені 170 МНС-ників із сусідніх областей.

У Долинському районі внаслідок зсуву будинку загинув 42-річний чоловік, його дружині і матері вдалося врятуватися. Є травмовані.

В Івано-Франківську через підйом води на ріках Бистриця Надвірнянська і Солотвинська знеструмлені два мікрорайони – Пасічна та БАМ. Мешканців міста попередили про можливе відключення світла й на інших прилеглих до рік вулицях. Перекритий рух на одному з найбільших мостів у львівському напрямку.

136 населених пунктів в області повністю без електропостачання і майже 260 – без телефонного зв’язку. Затоплені 6 водозабірних станцій.

За даними Гідрометеоцентру, опади триватимуть до неділі, 27 липня. Оголошене штормове попередження.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG