Доступність посилання

ТОП новини

Стихійне лихо в Україні: Принаймні 13 загиблих


Стрий, Львівська область, 25 липня 2008 року
Стрий, Львівська область, 25 липня 2008 року
Серед 13 жертв природної катастрофи внаслідок сильних грозових дощів 23–26 липня і погіршення погодних умов протягом останньої доби у західних областях України – також 5 дітей.

Як повідомляє прес-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, в Івано-Франківській області загинуло 7 осіб, із них 4 дітей; у Чернівецькій області – 6 осіб, із них 1 дитина.

Залишається невідомою доля 2 людей, які зникли безвісти в Івано-Франківській і Чернівецькій областях.

Пізніше в неділю Президент Віктор Ющенко на нараді з питань ліквідації наслідків катастрофи назвав цифру 10 загиблих тільки в Івано-Франківській області.

А, за даними кореспондентки Радіо Свобода в Чернівецькій області, там загинули 7 осіб.

Таким чином, загалом кількість загиблих може наразі сягнути 17.

Зруйнований міст, Західна Україна, 25 липня 2008 року
Найбільша катастрофа за століття


За словами першого віце-прем’єр-міністра Олександра Турчинова, який перебуває в Івано-Франківську, це найбільша природна катастрофа в регіоні за останні сто років.

Станом на 7 годину ранку в неділю на території Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей залишаються підтопленими майже 21 тисяча житлових будинків і майже 18 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, пошкоджені майже 150 автомобільних та понад 250 пішохідних мостів, розмиті понад 200 кілометрів автомобільних доріг.

Через стихію залишаються знеструмлені понад 300 населених пунктів у 8 областях: Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Кіровоградській, Тернопільській, Вінницькій, Черкаській і Луганській.

Працівники МНС врятували понад 1 тисячу 200 осіб, евакуювали понад півтори тисячі, а відселили майже 7 тисяч.

Найбільше потерпіла Івано-Франківська область.

Зруйнована дорога, Західна Україна, 25 липня 2008 року
Збитків значно більше, ніж резервів

Як повідомив Олександр Турчинов, лише за попередніми даними і лише в цій області збитки сягають мінімум 1 мільярда гривень. Остаточну суму встановлюватимуть, коли зійде вода.

Тим часом, як сказав перший віце-прем’єр, у резервному фонді нині чинного держбюджету на цей рік є тільки 280 мільйонів гривень.

Тому, сказав він, Кабінет міністрів наполягатиме терміново внести зміни до державного бюджету, можливо, й скликавши задля цього позачергову сесію Верховної Ради.

А тим часом, додав Турчинов, Кабінет Міністрів проведе в понеділок позачергове засідання, щоб надати кошти на першочергові заходи для ліквідації наслідків повені з нинішнього резервного фонду.

Пізніше в неділю Президент Віктор Ющенко на нараді в штабі з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківську назвав оцінку збитків у цій області в 1 мільярд 600 мільйонів гривень.

І в Чернівецькій області, за попередніми приблизними даними обласного штабу ліквідації наслідків стихійного лиха, збитки від стихії в області вже складають понад 1 мільярд гривень, інформує кореспондентка Радіо Свобода.

Президент теж виступив із вимогою внести радикальні зміни до держбюджету, зокрема, щоб можна було повністю профінансувати будівництво протиповеневих гідроспоруд.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на тій самій нараді заявила, що проситиме Голову Верховної Ради Арсенія Яценюка скликати позачергову сесію в вівторок або середу, щоб вирішити питання з пошуком коштів для надання компенсації потерпілим.

Верховина, Івано-Франківська область, 25 липня 2008 року
Не вся небезпека вже позаду

Унаслідок повеней через сильні дощі вода в річках подекуди піднімалася на 10 метрів. Рівні, яких сягала вода, аж удвічі перевищували ті, на які були розраховані дамби й захисні споруди.

Тепер вода з менших річок збирається в Дністрі й Пруті, в яких значно підвищується рівень води. За словами Турчинова, Україна робитиме все від неї залежне, щоб мінімізувати наслідки цього підвищення для інших країн, зокрема, Молдови.

За даними МНС, створилася небезпечна ситуація на Дністровському водосховищі, яке вже практично заповнене до «нормального підпірного рівня», а максимальний приплив води ще попереду.

Значні обсяги скидання води з водосховища спричинюють підтоплення та небезпеку для населених пунктів та господарських об’єктів нижча за течією Дністра, зокрема, для будівництва Дністровської ГАЕС.

Надалі ситуація ускладниться у Молдові, а з 30 липня знову в Україні, у пониззі Дністра на Одещині, прогнозує МНС.

Уже в неділю ввечері очікують підтоплення Дністром деяких районів Вінницької області, їхніх мешканців просять погодитися на евакуацію, повідомив Олександр Турчинов.

Водночас, заявив перший віце-прем’єр-міністр, для газотранспортної системи в західному регіоні України небезпеки немає завдяки попереджувальним роботам.

Протягом суботи та ночі на неділю в Карпатському регіоні дощі тривали – станом на 6 ранку неділі в Чернівецькій і південній частині Івано-Франківської області. Опади припинились у Львівській, Тернопільській і Закарпатській областях.

Далі сильні дощі очікують на півдні, сході й у центрі України. За прогнозами Укргідрометцентру, в неділю сильні зливи, грози й град пройдуть місцями у південній та східній частині України, у Дніпропетровській та Кіровоградській областях, а вночі і в понеділок у Криму, Приазов’ї та східних областях.

Галич, Івано-Франківська область, 25 липня 2008 року
Президент і прем’єр при ліквідації наслідків: хто кого перекерує


Тим часом в Івано-Франківській області, крім членів урядового штабу, перебувають у неділю Президент і Прем’єр-міністр України.

Як сказав Віктор Ющенко мешканцям міста Галича, у відповідь на нинішню «нерядову подію» будуть вдаватися до «нерядових кроків».

За його дорученням буде створено спеціальну комісію, яка має терміново створити реєстр потерпілих і розрахувати розміри компенсацій.

Ющенко заявив, що триматиме перебіг рятувальних і відновлювальних робіт у потерпілих регіонах під своїм особистим контролем.

Водночас Юлія Тимошенко наголосила, що саме вона керуватиме ліквідацією наслідків стихійного лиха. За її словами, як їх передають агентства, Президент приїхав і поїде, а вона залишиться.

«Ми співпрацюватимемо з Президентом, доки він буде в зоні лиха, а коли Президент поїде назад до Києва, вся урядова команда на чолі зі мною залишиться тут працювати», – заявила вона, за повідомленнями, прибувши до Івано-Франківська.

Однак уже ввечері в неділю Тимошенко повернулася до Києва лише через кілька годин після Ющенка.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG