Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше від стихії потерпіло Прикарпаття


Повінь у Верховинському районі
Повінь у Верховинському районі

Івано-Франківськ – На територіях західних областей, що потерпіли від стихії, Президент України оголосив надзвичайну ситуацію державного значення. Найбільше потерпіла Івано-Франківщина. Саме тут відбулася розширена нарада за участю Президента та Прем’єр-міністра. Було повідомлено, що сьогодні о 14 годині відбудеться засідання уряду, а на завтра-післязавтра мала б скликатися позачергова сесія Верховної Ради.

Це найбільша повінь на Прикарпатті за останні 40 років, спричинена сильними зливами. За два дні випала двомісячна норма опадів, а в Яремчі навіть тримісячна.

Від великої води потерпіли насамперед населені пункти в районі басейнів рік Прут і Дністер. У Галичі Дністер піднявся на 7 метрів, а нижче за течією – й до 10 метрів. І це при тому, що висота захисних дамб 5 метрів.

Цифр дуже багато: скільки підтоплено сіл і житлових будинків, зруйновано чи пошкоджено мостів (один із них державного значення), розмито берегових зміцнень і дамб. Назву такі: відселено 11 тисяч прикарпатців, врятовано 1 тисячу 200, евакуйовано півтори тисячі.

На жаль, 8 людей в області загинуло, серед них і діти. Причини різні – від зсуву ґрунту завалився будинок, вбила блискавка, перекинувся човен, яким люди пробували самотужки рятуватися.

Президент і Прем’єр керували на місцях

Віктор Ющенко побував у чотирьох селах Галицького, Тисменицького районів, спілкувався з людьми, зайшов до однієї із затоплених осель. Юлія Тимошенко побувала в Березівці біля Івано-Франківська та на Тлумаччині, де в суботу була оголошена евакуація людей, а пізніше вирушила й на Буковину.

Нараду ж проводили разом – за участі голів облдержадміністрацій Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької областей, міністрів та керівників різних відомств. Адже йшлося про невідкладні заходи з ліквідації наслідків стихії в усіх областях.

Наразі пролунала цифра в 1 мільярд 600 мільйонів гривень збитків, які стихія завдала області. Хоча урядовці стверджують, що реальні збитки можна буде підрахувати, тільки коли впаде вода.

Віктор Ющенко наголосив, що першочергове завдання – жодну людину не залишити без допомоги.

За словами голови держави, ситуація керована. Він звернувся до людей із проханням виявити згуртованість, взаємну підтримку, єдність сил і водночас зробити висновки з уроків: краще запобігти біді, ніж потім із нею боротися.

Один із уроків – немає державної системи сповіщення. МНС-ники стверджують, що вони попереджали прикарпатців про затоплення за 5 годин, проте багато людей не погоджувалися на відселення.

Серед потерпілих зневіри і розпачу багато. Є люди, які втратили все: житло, майно, те, що росло на городах.

Потрібні кошти і зміни

За словами Юлії Тимошенко, невідкладні завдання – це вода, хліб, гроші для потерпілих, і паралельно мости, дороги, електроенергія, газопостачання. Прем’єр запевнила, що кошти перераховуватимуться тільки на персональні рахунки потерпілих без «екзотичних» шляхів.

Керівникам областей дано доручення уряду за кілька днів зробити повний реєстр потерпілих.

А Президент вимагає радикальних змін у бюджеті 2008 року на ліквідацію наслідків стихії.

Саме ж Прикарпаття потребує, окрім реальної допомоги людям, не просто відновлення мостів, доріг, берегових зміцнень, а здійснення цього за новими технологіями і конструкціями, бо повені і паводки тут бувають по кілька разів на рік.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG