Доступність посилання

ТОП новини

Рок — за віру! ДДТ підтримав Московський Патріархат


Юрій Шевчук виступає на Хрещатику
Юрій Шевчук виступає на Хрещатику
Олексій Ломовацький

Київ – На святкування 1020-річчя Хрещення Русі до Києва завітали живі рок-легенди – пітерський гурт ДДТ. Приїхали не просто так, а підтримати Московський Патріархат в Україні.


Перед концертом на головній столичній вулиці в суботу музиканти проїхалися іншими містами країни з виступами. Організатори кажуть, що концерт зробити було нелегко: виникали непорозуміння зі владою, яка то забороняла ставити сцену, то не пускала вантажівки з апаратурою. Та все ж концерт у столиці відбувся. І пліч-о-пліч із рокерами на сцені стояли представники духовенства Московського Патріархату.

Жива легенда – пітерський гурт ДДТ, українці «Брати Карамазови», гурт СКАЙ та Георгій Делієв зі своєю комік-трупою зібрали посеред Хрещатика чималий натовп. У паузах між виступами на великому екрані демонстрували тривимірну реконструкцію історичних подій, зокрема хрещення Русі 988 року.

На концерті на Хрещатику
Також на сцену періодично виходили представники Московського Патріархату – закликали до єднання. Але найбільше люди чекали на пітерську команду, каже киянин Ігор, який був на концерті і бачив усе на власні очі.

«Люди, яких я спостерігав довкола, принаймні деяка їхня частина, не знаю, чи більшість, чи ні, просто так, повз вуха, пропускали заклики тих церковників, що виходили на сцену. Вони просто прийшли слухати музику. Класну рок-музику, стару рок-музику, рок-музику, яку вони люблять. Настрій був піднесений!» – розповідає Ігор.

Концерт за «духовність» і проти української церкви

Підтримати єднання українських церков під головуванням Московського Патріархату – така була мета цього концерту, каже його організатор Юрій Молчанов. Учасники дійства напередодні зібрались на прес-конференції і поділилися власними поглядами.

Юрій Шевчук на прес-конференції
Зокрема, лідер гурту ДДТ Юрій Шевчук заявив, що він проти намагань України створити власну єдину церкву. «Те, що робить Ющенко, мені не подобається. Він намагається позбавити наші народи останнього, що зближує наші народи, – спільної духовності. Він намагається створити свою державну церкву, ну що це таке? Для чого руйнувати ці традиції у ці і так нелегкі часи?» – сказав російський гість.

При цьому він заявив, що жодних політичних цілей не має, та й до політиків загалом ставиться не дуже добре. «У більшості політиків досі холодна війна в голові. Вони міркують тими кальками, що вивели у 80-ті роки, під час холодної війни. Оце відчуття ненависті.… Політики – вони всі вимруть через 30 років. А народи наші залишаться», – сказав Юрій Шевчук.

Василь Горбаль на прес-конференції
Водночас зліва від Юрія Шевчука сидів депутат від Партії регіонів Василь Горбаль. Саме він був один із тих, хто надав кошти для проведення цього аполітичного, за словами організаторів, заходу, розповів Юрій Молчанов. За його словами, «меценатські кошти», крім Горбаля, надала ще «група бізнесменів, людей православних».

Чи вдалося меценатам та рок-музикантам досягти своєї мети? Ігор, який прийшов послухати улюблену музику, зізнався, що це його не дуже турбує: «Радянський рок, пострадянський рок завжди був трохи заведений на релігії, але це ж особиста справа кожного – виступати на підтримку якоїсь релігії чи не виступати. Ну хочуть – і хай виступають».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG